És lőn a teremtő Zuckerberg

2022.02.24. 18:00

Sokan az életüket majd ebben a második világban is akarják leélni (videó)

A Meta már működő prototípusa is lehetővé teszi, hogy kisebb virtuális világokat építsünk benne csupán azzal, hogy kimondjuk a nevüket és „teremtünk”.

A Meta teszteli azt a mesterséges intelligencia rendszert, amely lehetővé teszi, hogy az emberek a Meta virtuális világainak egyes részeit pusztán szóbeli megnevezés által építsék fel. Mark Zuckerberg vezérigazgató február 23-án élő eseményen mutatta be a megoldást: érdemes megnézni a videót:

A Builder Bot nevet viselő koncepció sokakat vonzhat be a Meta Horizon metaverzumának virtuális valóságélményeibe. Emellett a mesterséges intelligencia technológiát is továbbfejlesztheti, amely a gép által generált művészet alapja.

 

Az előre felvett demóvideóban Zuckerberg végigvezette a nézőket a Builder Bot segítségével egy virtuális tér létrehozásának folyamatán, kezdve az olyan parancsokkal, mint „menjünk a tengerpartra”, ami arra készteti a robotot, hogy egy meglehetősen karikatúraszerűen leegyszerűsített módon 3D-s homokból és tengerből tájat hozzon létre körülötte.

 

Zuckerberg leírása szerint itt „mindent mesterséges intelligencia generált”.

 

A későbbi parancsok többek között egy sziget létrehozásáról, felhőkről, trópusi zenei effektek lejátszásáról szólnak. A videóból nem derül ki, hogy a Builder Bot az ember által előre készített modellek korlátozott könyvtárából merít-e, vagy csupán a mesterséges intelligencia játszik szerepet a teremtő létrehozásában.

 

A Meta által közzétett demóban úgy tűnik, a Builder Bot egyszerű hangparancsok alapján hozza létre a felhasználók által körbejárható 3D objektumokat.

 

„Képes leszel világokat létrehozni, hogy felfedezd és megoszd másokkal az élményeidet pusztán a hangoddal” – ígérte Zuckerberg a rendezvény keynote-ján. A Meta az eseményen több más AI bejelentést is tett, köztük a világ összes nyelven értő fordítóprogrammal, a Universal Speech Translatorrel kapcsolatos terveket, egy társalgási AI-rendszer új verzióját, valamint egy olyan kezdeményezést, amelynek célja új fordítási modellek létrehozása.

 

Zuckerberg elismerte, hogy a kifinomult interaktivitás, beleértve a használható virtuális tárgyakat, amelyeket sok VR-felhasználó természetesnek vesz, komoly kihívásokat jelent. Az AI generálása egyedi moderációs problémákat vethet fel, ha a felhasználók sértő tartalmakat kérnek, vagy ha az AI képzése az emberi előítéleteket és sztereotípiákat reprodukálja a világról.

 

És nem ismerjük a jelenlegi rendszer korlátait. Egyelőre tehát ne számítsunk arra, hogy a Builder Bot felbukkan a Meta egyébként már létező közösségi VR platformján – de a videóból ízelítőt kaphatunk a Metának a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsolatos terveiből.

 

A Meta úgymond Facebook-módra ingyenes, hiszen használatához csak azokat a virtuális sisakokat kell megvenni, amiket a Zuckerberg érdekkörébe tartozó cég gyárt. És lehet reménykedni, hogy ez a szép AI-generált világ nem lesz éppen úgy gyűlölködéssel, uszítással, félrevezetéssel és nettó butasággal teli, mint a Facebook.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!