Alternatív rendszer

2021.12.26. 11:20

Óriási számú játék futtatható már Linuxon

A Steam ezer legnépszerűbb címének háromnegyede elérhető az alternatív rendszeren.

Lassan beköszönthet Linuxon a videójátékozás évtizedek óta várt aranykora, köszönhetően a Steam digitális játékáruház gyárilag beépített Proton emulációs rétegének. Az alaptechnológiát szolgáltatott partnereivel együtt a Valve persze nem pusztán felebaráti szeretetből dolgozik feszített tempóban a megoldáson, a hordozható játékkonzolnak álcázott Steam Deck gépén is Linux fut – írja az Origo.

A Proton keretrendszer játékokkal való kompatibilitását figyelemmel követő ProtonDB portál friss statisztikái alapján a Steam tíz legnépszerűbb játékának 40 százaléka, a száz legnépszerűbb címének 80 százaléka, míg az ezer legnépszerűbb termékének 75 százaléka futtatható kiválóan Linuxon.

Ezekben az értékekben a natívan és az emuláltan futtatható címek is benne vannak, rajtuk kívül kisebb-nagyobb hibákkal még elindíthatóak különböző játékok.

A portál medálos rendszerrel értékeli a Linuxon való futtathatóságot, a platinum és a gold minősítéssel rendelkező termékek kiválóan mennek, a silver kategóriába tartozókkal már lehetnek gondok, a bronze súlyos hiányosságokat jelez, míg a teljességgel játszhatatlan címek a „borked” kategóriába esnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!