Vajon megéri?

2021.12.28. 10:37

Már a mentális állapotunkat is figyelnék az okosórák

A Fitbit egyik szabadalma arra utal, hogy a jövőbeli viselhető eszközeik a mentális állapotot is figyelnék, de a magánszféra árán.

A Fitbit egyik újabb szabadalma a jelentések szerint arra utal, hogy olyan okosórákat fejleszt a Google által felvásárolt márka, amelyek képesek követni a viselőjük fizikális állapota mellett a mentális állapotot is.

A tippek szerint a szenzorok által rögzített különféle adatok alapján képesek lennének megtippelni algoritmusok segítségével a viselő mentális állapotát, és azt valamilyen jelzővel jellemezni (például normális, fokozott, depresszív stb.).

Predektív modellezéssel és gépi tanulással a meglévő adatokból pontosabb előrejelzésekre lehetne számítani, ugyanakkor fontos adalék, hogy a felhasználónak újabb bizalmas információkat kell a gyártóra bíznia. A szabadalmi leírás továbbá hangalapon begyűjtött adatokat is említ, ami különösen aggasztó, még akkor is, ha nyilván bele kell majd egyezzen egy-két kattintással a feltételekbe a felhasználó.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!