Vodafone Alapítvány

2021.07.01. 15:01

Semmelweis nyomdokaiba lépnek hazánk innovátorai

A nagyszerű digitális egészségügyi megoldásokat is ünneplik a magyar egészségügy napján.

Forrás: Shutterstock

Egészségügyi monitoring rendszerek

A Vodafone Magyarország Alapítvány által felkarolt projektek közé tartozik többek között az OrthoPred Kft. PORC-O-GO elnevezésű, mesterséges intelligencia és 5G által támogatott vizsgálati rendszere, melynek célja a valós idejű adatfeldolgozás és visszajelzés segítségével a helytelen mozgásminták és kóros mozgásszervi elváltozások videofelvételek alapján történő kora gyermekkori azonosítása.

A Vodafone Digitális Díjnak köszönhetően az eszközzel az elmúlt közel másfél hónapban 128 gyereken végeztek el olyan teszteket, melyek a boka stabilitását vizsgálják. A kapott felvételek feldolgozását követően pedig sikerült az app segítségével elemezni a problémás eseteket és megoldást javasolni ezekre a helyzetekre.

2019-ben nyerte el a Vodafone Digitális Díj egyik fődíját a PregnaScan várandós gondozást támogató telemonitoring rendszer, amely lehetővé teszi a gyermeket vállaló családok számára a legfontosabb egészségügyi mérések otthoni elvégzését. Így többek között a vér-oxigén telítettség mérése vagy a szív-frekvencia variabilitás analízis is az otthon kényelemből végezhető a kismamák számára.

A fiatalok kreativitását és a digitális eszközök életükben betöltött nélkülözhetetlen szerepét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a mindössze 19 éves Szegedi Melinda e-Fáslija. A klasszikus borogatásoktól eltérően, ezt digitálisan lehet hőszabályozni, és ezáltal kiküszöböli a hagyományos hőterápia nehézségeit. Az e-Fásli szintén egy azok közül az egészségügyi digitális innovációk közül, melyek a Vodafone Digitális Díjnak köszönhetően kapnak szárnyra.

Digitális egészségügyi applikációk

Szintén a digitalizáció segítségével hozott változást az orvoslás területén a DokiLab DokiApp, amely egy olyan telemedicina szolgáltatást kínáló mobilalkalmazás, amely a pácienseket problémájuktól függően az appban elérhető orvosok valamelyikéhez irányítja, és videókonzultációra kínál lehetőséget egy zárt, biztonságos rendszerben.

Nem szabad megfeledkezni ezen a napon az OMSZ-szel közösen létrehozott ÉletMentő applikációról sem, mely a vészhelyzeti segítséghívást teszi gyorsabbá és egyszerűbbé. Az Életmentő appot indulása óta közel fél millióan töltötték le és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően újabb és újabb funkcióval bővül a felhasználói igényekre reagálva.

Digitalizációval a tartós kórházi ellátásra szoruló gyermek gyógyulásáért

Dr. Erdős Sándor OncoVR nevű programja – a Vodafone Alapítvány segítségével – az országban egyre több gyermekonkológiai szakosztályra jut el, és hoz önfeledt pillanatokat a beteg gyerekek számára. A program központjában egy a szintén OncoVR nevű virtuális kalandjáték áll, melynek célja, hogy az orvosi kezelések során jelentkező szorongásos tüneteket csökkentse, és hozzájáruljon a gyerekek betegséggel való pszichés megküzdéséhez.

Dr. Erdős Sándor, és a Vodafone Magyarország Alapítvány folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több gyermekonkológiai központtal és kórházban dolgozó pszichológussal alakítson ki együttműködést, hogy még több gyermek és intézmény számára tegyék lehetővé az OncoVR használatát. Az ügy fontosságát mutatja, hogy a program alapítóját, Dr. Erdős Sándort választotta a VFA a 2020-as főállású angyalának, és ezzel extra a VFA extra támogatásban tudja részesíteni a projektet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!