Derecske hírei

2019.02.02. 13:28

Vásároztunk a disznótorban

Derecske - A Kárpát-medence több tájegységének disznótoros hagyományit láthatták, ételeit kóstolhatták.

Derecske - A Kárpát-medence több tájegységének disznótoros hagyományit láthatták, ételeit kóstolhatták.

Malacvisítás hasított a szombat reggeli szürkeségbe. Majd még egy, még egy és még nyolc. Hagyományőrző disznótoros nap kezdődött Derecskén a sportcsarnok udvarán. Az esemény különlegessége az, hogy a magyarok számára kedves esemény hagyományainak igen széles palettáját láthatták a vendégek, hiszen ott volt a vendéglátó város hét testvértelepülése, valamint a helyiek és a környékbeliek is. A disznótoros csapatok között voltak, akik a jól bevált gázperzselővel szőrtelenítették a malacokat, míg a székelykeresztúriak hagyományosan, szalmával. Érdeklődő tekintetek leginkább őket vették körül. A megtisztított, felhentelt állatokat aztán a városközpontba szállították, ahol a sátrakban folytatódott a feldolgozás, a disznótoros ételek készítése. És ahogy a serpenyőkből, üstökből kerültek ki folyamatosan az ételek, úgy vitték azokat a zsűri asztalára. Mindeközben a Csárdasátor színpadán a helyi és a környékbeli hagyományőrző együttesek, előadók szórakoztatták a nagyszámú közönséget.

Ízek a Székelyföldről

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a város a Derecskei Disznótort, és harmadik alkalommal a Hajdú-Bihar Téli Vásárát a település a főterén. Összesen 14 csapat tartott disznótorosétel-bemutatót, 11 közösség pedig a versenyt is vállalta a hét kategóriában.

A disznótorról készült galériát és a lentebbi videót csak azoknak ajánljuk, akik bírják az ilyesmit | Fotók: Kovács Péter

– Hálás vendég vagyok itt, Derecskén, imádok kóstolgatni, és évről évre mindig különleges finomságokat készítenek a csapatok – ezt Királyné Rábai Eszter zsűrielnök mondta, akit éppen a reggeli hagymásvér kóstolása közben kérdeztünk. – Szegfűszeget, szegfűborsot, babérlevelet is használnak a csapatok, főleg a székelyföldiek, és ez adja a derecskei disznótor ínyencségét. Természetesen mind a 11 versenyző csapat hét-hét disznótoros étkét megkóstolom, véleményezni csak így lehet azokat.

Kint bekukkantottunk a konyáriak sátrába, ahol Puskás Róbert főszakács hagymát aprított. A segédkező csapatvezetőtől, Békési Andrástól megtudtuk, hogy szívesen jönnek a „szomszédba”, illetve a környező települések hagyományőrző eseményeire is. Beszélgetnek, barátkoznak, hiszen erről szólnak ezek az alkalmak.

– Hetedjére jöttünk el a testvérvárosunk meghívására Bánffyhunyadról, hetedjére hoztuk el a disznótoros szokásainkat, ízeinket, hogy megmutassuk az ittenieknek – ezt már Vincze János mondta, majd részletezte, hogy milyen sok jó emberrel hozza itt őket össze a sors. Ez pedig segíti az összetartozását.

Persze a megyei vásárban is szétnéztünk, kistermelők, települések, népművészek kínálták portékáikat. Nagyné Gál Edina Renáta Berettyóújfaluból érkezett, és a családi vállalkozásukban készített paprikakrémmel kenegette a zsíroskenyeret. Fazekas István fazekas népművész elmondja, hogy többször volt már kiállítása Derecskén, szívesen jön a városba. – A köztudatban kell tartanunk a nádudvari fekete cserepet, ami nemcsak itthon, hanem a világban is kuriózum – mondja. Kicsivel távolabb a tetétleniek kínálják a textíliáikat és a homoktövis készítményket. Szutor Dánielné és Kerekes Zoltán elmondja, hogy sok felé vannak vásárokban, de a derecskei nagyon elől van a sorban. A disznótor pedig különleges hangulatot ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!