kézilabda

2021.12.01. 19:25

Bíró Imre szerint az esélyek a magyar csapat mellett szólnak, de a pályán ez mit sem számít majd

A szlovákok ellen játssza első csoportmérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon.

Bíró Imre | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Északi szomszédaink mellett a csehekkel és németekkel kerültek egy csoportba Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány tanítványai, minden kvartettből az első három jut a következő etapba, tehát nagy valószínűséggel már egy győzelem is elég lenne a továbbjutáshoz. A szlovák csapatot jól ismerik a mieink, hiszen legutóbb októberben csapott össze a két gárda, akkor Európa–bajnoki selejtezőn idegenben két góllal, 30–28-ra győztek Bordás Rékáék.

Bíró Imre | Fotó: Napló-archív

– A két válogatott között hagyományosan elég nagy különbség szokott lenni, de ezt nemcsak én mondom, hanem a Dunaszerdahely edzője, Debre Viktor barátom is – latolgatta az esélyeket a Hajdú-bihari Naplónak Bíró Imre, a DEAC férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője. – Ám elég csak a két válogatott októberi Eb-selejtezőjére gondolni, ahol idegenben mindössze két góllal nyertünk, tehát lehet itt beszélni előzetes esélyekről, úgyis a pályán dőlnek el a nagy dolgok. Mivel több volt, vagy jelenleg is a magyar bajnokságban kézilabdázó játékos van a szlovák keretben, ők súghatnak olyan apróságokat, amik segíthetik a szövetségi kapitány munkáját – már ha egyáltalán szükség van erre, hiszen remekül ismeri egymást a két csapat – elemezte a világbajnoki ezüstérmes kapus.

A válogatott összetételéből fakadóan vélhetően az FTC köré épül majd a magyar csapat, hiszen legalább öt jelenlegi, és három egykori kézist adnak a zöld-fehérek a keretbe. Az is borítékolható, hogy eleinte leginkább azok a játékosok kapnak majd nagyobb szerepet Golovin Vlagyimirtől, akik klubjaikkal a Bajnokok Ligájában szerepelnek.

A keretnek négy DVSC Schaeffler játékos – Bordás Réka, Planéta Szimonetta, Tóvizi Petra és Vámos Petra – is tagja, valószínűleg mindannyiukra fontos feladatok várnak majd.

– Külön öröm, hogy négy debreceni is van a keretben – hangsúlyozta a 125-szörös válogatott. – Ez nemcsak a dicsőség miatt örömteli, de hasznos is lehet, hiszen akár egyszerre három ember – irányító, jobbátlövő, beállós – is a pályán lehet a Lokiból, és az ő korábbról kialakult játékkapcsolatuk hozhat majd a konyhára. A magyar csapat átalakult az utóbbi időszakban, az egyik nagy kérdés, hogy Vámos Petra, aki eddig leginkább belépő szerepkört kapott, most miként fog teljesíteni főszerepben. Más az, amikor beszállok valaki helyett, és szabadon játszom, meg megint más felelősség, amikor neked kell megoldani, mert nincs mögötted más. Szerencsére már az olimpián is látszott, hogy az ő habitusa, gondolkodásmódja ezt elbírja, remélhetőleg most sem lesz másképp. Egy győzelem lökést adhatna az egész tornára nézve – nyilatkozta Bíró Imre.

A Magyarország–Szlovákia világbajnoki mérkőzés csütörtökön 20.30-tól kezdődik, az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!