Koronavírus-helyzet

2021.11.08. 14:00

A megelőzésben látják a megoldást a megye polgármesterei és cégvezetői

A kényszerítésben nem, az óvintézkedésekben annál inkább hisznek.

Pfizer-BioNTech

Forrás: MW-archív

Fotó: ©Móricz-Sabján Simon

Az átoltottság növeléséért és a munkahelyek védelméért a kormány néhány napja lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a dolgozóik számára a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét. Közölték azt is, hogy ezentúl sem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél az orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt. A Napló több hajdú-bihari település vezetőjét és vállalkozókat kérdezett arról, hogy élnek-e a kormány által biztosított lehetőséggel.

Rugalmas hivatalok

Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét. Földesen nem tervezünk változtatást – közölte Jeneiné Egri Izabella polgármester, hozzáfűzte viszont, hogy a maszkviselést kötelezővé tették a település könyvtárában, az óvodában és a közösségi házban egyaránt.

A hajdúszoboszlói önkormányzatnál is hasonló a helyzet. Czeglédi Gyula polgármester ugyan maga is elszenvedője a koronavírusnak, nem híve a kényszer­intézkedéseknek, inkább a megelőzés területén hozott intézkedéseket. Elmondta, hogy elsősorban a lakosságnak önmagának kell belátnia, mennyire veszélyeztetett. – Már három héttel ezelőtt óvintézkedéseket vezettünk be, javasoljuk a maszk használatát, és kézfertőtlenítést biztosítunk az ügyfélszolgálaton – mondta. A település vezetősége a világjárvány harmadik hullámának idején hatékony lépéseket tett, így az irodába érkező hivatalos papírok azóta is fertőtlenítve kerülnek az ügyintézőkhöz.

Tóthné Verő Tünde szerepi polgármester arról tájékoztatott, hogy mindenki önmaga dönti el a településen, felveszi-e a védőoltást, vagy sem, védelmi intézkedésekről azonban a továbbiakban is gondoskodnak. Ezek szerint egyszerre egy ügyfél tartózkodhat a hivatalban, és bevezették a maszk használatát az óvodába érkező szülők számára. A politikus végül hozzáfűzte, hogy amennyiben a járványhelyzet tovább romlik, nincs kizárva, hogy a lakosság egészségének érdekében szigorításokat vezetnek be Szerepen.

A cégvezetők sem köteleznek

Több mint kétszáz alkalmazottal dolgozik Papp István a Hajdúhús Kft. élén. A debreceni vállalkozó szintén nem tervezi, hogy munkavállalóinak kötelezővé tegye a védőoltás felvételét. Az Alföldi Nyomda vezérigazgatója, György Géza lapunkat arról tájékoztatta, hogy valószínűleg ők sem tervezik kötelezővé tenni a védőoltást. – A következő hetekben újra megvizsgáljuk a dolgozóink körében az átoltottság arányát, ami nyáron körülbelül 70 százalék volt – közölte. Több mint száz üzlet és szolgáltatás érhető el a Fórum Bevásárlóközpontban, de nincs egységes elvárás az ott dolgozók oltottságával kapcsolatban, mivel a bérlők döntenek a kérdésben – tudatta Átányi Ajtony centermenedzser.

Van, ahol nem kérdés

Az Index csütörtöki információi szerint a kereskedelmi vállalatok közül a Tesco és a Lidl sem teszi kötelezővé az oltás felvételét a dolgozóinak. A Tesco leszögezte: többször felhívták már munkavállalóik figyelmét az oltás fontosságára és lehetőségére, ezenkívül biztosították számukra az oltás felvételét munkaidőben. A koronavírus elleni hatékony védekezést is segítik szakértők bevonásával. A Lidl azt a szűkszavú tájékoztatást adta, hogy nem tervezik kötelezővé tenni az oltást munkavállalóiknak – olvasható a portálon. Mint írták, a Richter Gedeon Nyrt. vezetősége a kötelező oltás elrendeléséről döntött. Az Egis Gyógyszergyárban folyamatban van az egyeztetés a döntésről, a Teva viszont nem él a lehetőséggel, inkább a maszkviselést és a távolságtartást fogja szigorúbban ellenőrizni.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!