felkészült intézmények

2020.05.18. 10:39

Mától az összes debreceni önkormányzati óvoda és bölcsőde fogad gyermekeket

A járványveszély miatti korlátozások enyhítése okán egyre nagyobb az igény a debreceni szülők részéről ügyeleti bölcsődei és óvodai ellátásra.

Fotó: Matey István

A fenntartó önkormányzat felkészült ezen igények kielégítésére, hétfőtől pedig az összes debreceni önkormányzati óvoda és bölcsőde fogad gyermekeket. – A mai naptól minden óvodát megnyitunk, és mindenki számára, aki ezt igényelte, ügyeleti ellátást biztosítunk azon gyermekeknek, akiknek szülei nem tudják megoldani az otthoni ellátást – mondta Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a Boldogfalva Óvodában tartott hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a pandémiás időszak kezdetétől az óvodai ellátásban DMJV Önkormányzata vállalta azt, hogy azok, akik nem tudják megoldani munkahelyük, vagy egyéb ok miatt a gyermekek otthoni ellátást, azoknak biztosítanak ügyeleti ellátást.

Egyre több igény

Fotó: Matey István

Az alpolgármester továbbá kifejtette, a kezdeti időszakban nem volt sok jelentkező erre a típusú ellátásra, később azonban a fegyelmezett debreceni lakosságnak, valamint a kormányzati és önkormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyre többen jelezték, hogy igénybe vennék az ügyeleti ellátást. A május 4-étől hatályba lépő enyhítő intézkedésekkel azon a héten már 115, a múlthéten pedig már 196 gyermek számára vették igénybe az ellátást. Ezzel párhuzamosan a város vezetése felmérte és méri folyamatosan június 30-áig azt is, hogy az elkövetkező időszakban várható, további enyhítő intézkedések kapcsán hány szülő venné igénybe az ügyeleti ellátását. Május 18-ára ez a szám már 752-re emelkedett, az igények pedig folyamatosan érkeznek az intézményvezetőkhöz, általuk pedig az önkormányzathoz.

Ellátás, szabályokkal

Mindezek mellett a kezdetektől fogva biztosították a gyermekek élelmezését is: azokét, akik ügyeleti ellátásában részesültek és azokét is, akik otthoni környezetben szülők, rokonok által. A gyűjtőpontként funkcionált, kijelölt óvodai intézményekben osztották azokat az élelmiszereket, amelyek a gyermekeket egyébként is megilletnék. Erről bővebben a diminfo.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. – Általánosságban huszonöt fős csoportokat indítanak az óvodákban, túljelentkezés esetén, fenntartói engedéllyel 30 főig tudják ezeket bővíteni. A jogszabályi követelmények most azt írják elő, hogy öt fős csoportokat hozzunk létre. Debrecenben, a mi intézményrendszerükbe 6303 gyermek jár óvodába, az ügyeleti ellátást pedig körülbelül 20 százalékuknak tudjuk biztosítani, jelenleg 1310-nek, így az eddigi igények alapján (752 fő) minden gyermek számára biztosítjuk az ügyeleti ellátást – mondta végül Barcsa Lajos.

Fotó: Matey István

Megszervezett együttműködés

– Elsősorban méltányossági alapon igyekszünk elbírálni az igényeket: munkáltatói igazolás, illetve valamilyen speciális élethelyzet az, ami indokolja, hogy ügyeleti ellátást vehessenek igénybe a szülők és gyermekek – mondta a Naplónak Vargáné Aranyász Éva, a Boldogfalva óvoda intézményvezetője. Hozzátette, rendelkeznek egy telephellyel Pallagon is, így e két intézményt összehangolva igyekeznek megoldani a jelenlegi helyzetet úgy, hogy mindkét intézményben elegendő dolgozó álljon rendelkezésre. A Boldogfalva Óvodába járó gyermekek ügyeleti ellátása kapcsán olyan nagy volt az igény, hogy az ő intézményük újra meg is telt gyermekekkel. – A járványügyi helyzettel kapcsolatos összes higiéniai szabályt betartjuk. A bejáratnál, valamint a gyermeköltözőkben is kézfertőtlenítőket helyeztünk el, illetve figyelünk a minél gyakoribb kézmosásra, szellőztetésre, és ahogy az időjárás engedi, több időt tölteni a gyermekekkel a szabad levegőn. A munkarendet úgy készítettük el, hogy a felnőttek között is a minimálisra csökkentsük a kontaktusok számát. A csoportban váltják egymást az óvónők, jelenleg átfedési idő nélkül, délelőtt egy óvónő és egy dajka áll minden csoport rendelkezésére, ugyanígy délután – mondta végül az intézményvezető.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!