Suba Nikolett

2019.11.07. 07:50

A csetelés etikettje

Az internet és a modern technika gyorsabban robbant be a köztudatba, mint ahogy azt követni tudtuk volna.

DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Az X és az Y generáció számára alig érthető, milyen így felnőni, hisz ők csak belecsöppentek ebbe, mi viszont, a Z generáció kézhez kaptuk egész kicsi korunkban. Eleinte nehéz volt megérteni, de szép lassan belenőttünk, és már a napjaink nagy részét az teszi ki, hogy használjuk őket, bár nemcsak mi, hanem más korosztály is. Éppen ezért fontos, hogy ismerjük, mit szabad és mit nem.

A csetelés gyorsabb formája a beszélgetésnek két vagy több ember között, akik távol vannak egymástól. Régebben ezt levéllel vagy postagalambokkal oldották meg, számunkra ez már elképzelhetetlen. Amikor személyesen beszélgetünk, ott is vannak íratlan szabályok, amiket be kell tartanunk, pontosan így van ez a csetelésnél is. Nem mindegy, hogy ki a beszélgetőpartnerünk, mert teljesen máshogy beszélünk egy barátunkkal, és máshogy a tanárunkkal, ha például véletlenül késünk óráról. Megint más a helyzet, ha a szüleinkkel, más felnőttel társalgunk, vagy hivatalos ügyben keresünk fel valakit.

Az alapszabály, amit tudnunk kell, hogy csetelés esetén is fontos a napszaknak megfelelő köszönés. Ha valaki csupa nagybetűvel ír, az kiabálásként értelmezhető, és ahogy a valóságban, a virtuális közegben sem fest túl jó képet az illetőről, ha oda nem illő módon, csúnyán beszél. Ma már az is eléggé elterjedt, hogy ékezetek nélkül írunk, viszont erre oda kell figyelnünk, ha nem egy barátunkkal beszélünk. Sajnos a rohanó, kapkodó világunkban előfordulhat, hogy egy üzenetet véletlenül másnak küldünk el, vagy egy képernyőfotót visszaküldünk ugyanabba a beszélgetésbe. Ezeket a bakikat persze nehéz kimagyarázni, de néha születhet belőlük igazán vicces pillanat – mint amikor az autocorrect alkalmazás átjavít pár betűt az üzenetünkben, és teljesen más értelmet ad a mondanivalónknak. Ezeken felül a mi korosztályunk rengeteget rövidít a csetelés alkalmával, és sok szlengszót is használ, ami nehezítheti az üzenetek megértését. Emellett ott vannak az emojik és a továbbfejlesztett gifek, amelyekkel érzelmeinket tudjuk hangsúlyozni.

Mindig a beszédpartnertől és a vele kialakított kapcsolattól függ, hogy hogyan beszélünk, milyen szavakat és mennyi érzelemkifejező képet használunk. Ezt az alapszabályt mindig szem előtt kell tartanunk. Túlzásba sem szabad esni, nehogy a mindennapos többórányi csetelés negatívan hasson a hétköznapi beszédünkre, és ott is használjunk rövidítéseket, szlengkifejezéseket, ahol nem illik. Tehát ha személyesen még nem találkoztunk azzal, akivel csetelünk, vigyáznunk kell, mit írunk és hogyan, mert az ott használt írástudásunk alapján fog megítélni minket, és bizonyára mindenki a legjobb arcát szeretné mutatni.

Suba Nikolett, DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!