Debrecen hírei

2019.01.03. 14:05

Óriási fejlődés a Sürgősségi Klinikán

Debrecen - Multifunkciós ágyak, komplex monitorrendszer, szívultrahang, digitális kapcsolat a mentőszolgálattal – tovább fejlődik sürgősségi ellátás a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az ország első Sürgősségi Klinikája átvette a nappali alapellátási ügyeletet is.

Debrecen - Multifunkciós ágyak, komplex monitorrendszer, szívultrahang, digitális kapcsolat a mentőszolgálattal – tovább fejlődik sürgősségi ellátás a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az ország első Sürgősségi Klinikája átvette a nappali alapellátási ügyeletet is.

Az egyre gyorsabb és magasabb színvonalú sürgősségi ellátás érdekében végzett fejlesztések új lendületet vettek Debrecenben, mióta 2017 végén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában létrejött az ország első önálló Sürgősségi Klinikája. A műszerpark bővítése mellett jelentős humánerőforrás-fejlesztés történt, így jelenleg csaknem száz szakorvos és klinikai szakdolgozó gondoskodik a sürgősségi ellátást igénylő betegekről. A minden korábbinál professzionálisabb ellátás érdekében a klinika járó- és fekvőbeteg részlege is új, korszerű műszerekkel gazdagodott.

– Három komplex felszereltségű ellátóhelyet alakítottunk ki, ahol a legfontosabb vizsgálatokat azonnal el tudjuk végezni. Ezekben a helyiségekben multifunkciós ágyak, vérvételi eszközök, EKG, komplex betegőrző monitorrendszer és műtéti körülményeknek megfelelő gyógyszerkocsik találhatók – mondta a hirek.unideb.hu-nak Szabó Zoltán klinikaigazgató.

A Sürgősségi Klinikán évente ellátott 35 ezer beteg felét akut kardiovaszkuláris betegség tüneteivel kezelik, ezért a szakember rendkívül nagy előrelépésnek tartja, hogy a műszerpark egy korszerű szívultrahang készülékkel is bővült, ami lehetővé teszi a sürgősségi kardiológiai diagnosztikát.

– Az akut hasi betegségek, érbetegségek, lágyrész eltérések vizsgálata a korábbi egy helyett már két ultrahanglaborban történik, ami jelentősen meggyorsítja a kivizsgálás folyamatát – tájékoztatott Szabó Zoltán.

A Sürgősségi Klinikán akár életmentő sebészeti jellegű beavatkozásokat is végezhetnek, így bővítették az ehhez szükséges eszközparkot. A szívelégtelenségben szenvedő betegek gyors, ágy melletti diagnosztikáját speciális laboratóriumi mérések szolgálják. A primer állapotfelmérésre szolgáló helyiségekbe speciális vérgázvizsgálati lehetőségek kerültek. A berendezés például mérgezésgyanú esetén azonnal meg tudja állapítani a szén-monoxid koncentrációt.

Szabó Zoltán hangsúlyozta: naponta 60-100 beteg fordul meg a klinikán. A várakozási idő nem az érkezési sorrendtől, hanem az eset súlyosságától függ, de az első, állapot felmérését szolgáló vizsgálat minden beteg esetében 5-7 percen belül megtörténik. A betegosztályozás (triázs kategória) alapján dől el, hogy végül kit milyen gyorsan kell ellátni (1: azonnali ellátást igényel, 2: kritikus, 3: sürgős 4: kevésbé sürgős, 5: halasztható).

A Sürgősségi Klinika gyorsasága európai színvonalú: a szakemberek mindenkinél három órán belül elvégzik a szükséges vizsgálatokat, megkezdik a terápiát és kiderül, hazamehet-e a beteg, vagy további ellátást igényel. Az ellátás gyorsaságát és minőségét jellemző paramétereket a klinika vezetése szorosan kontrollálja.

Arról, hogy pontosan mit jelent a triázs betegosztályozás és ki számít sürgős betegnek, az előtérben elhelyezett monitorokon tájékoztatják a várakozókat. Szabó Zoltán szerint a betegek oktatása nagyon fontos, ezért a váróteremben a legsúlyosabb népbetegségek kialakulásáról, megelőzéséről és gyógyítás lehetőségeiről szóló oktató filmeket is vetítenek.

A Sürgősségi Klinika fekvőbeteg részlegén is számos újítás történt: lélegeztető gépekkel, defibrillátorokkal és az intenzív ellátáshoz szükséges műszerekkel gazdagodott az osztály. A jövőben a jelenlegi kettő mellé további két egyágyas kórtermet szeretnének kialakítani a súlyos állapotú, illetve a gyanítottan infektológiai betegek elhelyezésére.

Az igazgató kitért arra, hogy a professzionális sürgősségi ellátást gyorsítja és meg is könnyíti az Országos Mentőszolgálat új tabletes betegdokumentációja: a digitális, „felhő” alapú rendszernek köszönhetően a klinika munkatársai azonnali és pontos információkat kapnak a mentőszolgálat általi ellátásról és egy pillanat alatt le tudják kérni a beteg kórelőzményi adatait.

Jelentős változás, hogy a Sürgősségi Klinika tavaly októbertől részben – hétfőtől péntekig, 8-tól 16 óráig – átvette Debrecen alapellátási szolgáltatását, azaz a felnőtt háziorvosi ügyeletet. 2019 januárjától már az új, úgynevezett Akut Alapellátó Egységet is létrehozta az intézmény, itt orvosok és mentőtisztek látják el a kevésbé súlyos és halasztható triázs besorolású betegeket. Az ügyelet helyszíne változatlan: továbbra is a Belgyógyászati Klinika „A” épületében, a hátsó bejáratnál található Sürgősségi Klinikán kell jelentkezniük azoknak, akik úgy vélik, hogy állapotuk azonnali ellátást igényel.

Hétköznap 16 és 8 óra között, valamint hétvégén is ugyanide kell jönniük a betegeknek, de ebben az időszakban az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. szakemberei végzik a háziorvosi ügyeletet.

A Debrecen vonzáskörzetében élők és a traumás sérültek sürgősségi ellátását továbbra is a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban végzik.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!