Debrecen hírei

2019.01.31. 10:01

Nevet kapnak az új gyárak útjai

Debrecen - Híres személyekről és régi városrészről is közterületet neveznek el.

Debrecen - Híres személyekről és régi városrészről is közterületet neveznek el.

Tucatnyi utca, útszakasz, földterület elnevezéséről is döntöttek a debreceni önkormányzat képviselői a legutóbbi közgyűlésen.

A cégalapító

A Continental Powertrain Hungary Kft. részéről kérelem érkezett a cég új debreceni gyárához vezető közterület elnevezésére. Arra is tettek javaslatot, hogy az érintett közterületet Jedlik Ányosról, a magyar természettudósról, feltalálóról, kiváló oktatóról nevezze el a közgyűlés; így utcanevet kapott a tudós.

Ugyanott egy másik útszakasz elnevezésére a szintén gyárat építő Krones Hungary Kft. részéről érkezett kérelem és javaslat. Aszerint a terület a vállalatról kapja a Krones utca, vagy pedig a cég alapítójáról a dr. Hermann Kronseder utca nevet. Dr. Hermann Kronseder mérnök 1949-ben alapította meg az akkor félautomata jelölőgépek gyártására szolgáló céget, és 2010-es elhunytáig a vállalat mindennapjainak részese volt. Az előterjesztés a Hermann Kronseder utca nevet javasolta, és igennel szavaztak rá a képviselők.

Vadakról

Az „Ady park”-ból „Ady park Belváros” lett. Kiterjesztették a Platán utca (Józsa), a Balogh Tamás utca (Tócóskert), a Balmazújvárosi út, a Hangyás köz elnevezést.

A Lőtér utcából L alakban nyíló két telek a Lőtér köz nevet kapja (Kassai út környéke). Az alsójózsai Tokaji utcából nyíló, Templom utca és Óiskola utca között található földterület elnevezése lakossági kérés alapján Ezerjó utca lesz.

A vadon élő állatokról elnevezett utcák (Sikló utca, Őzgida utca, Vakond utca) környékén lévő terület a Hiúz utca nevet kapta (Biczó István-kert). Két, külterületen, szántók környezetében található földterület új neve Rozsos utca (Határ út környéke), míg egy másik, szintén külterületi, ritkán lakott környezetben fekvő részé Vizsla utca (Bánk közelében).

A Fürtös közre merőlegesen fekvő utcaszakasz a Fürtös utca nevet kapta, míg a másik irányban a Külső Vámospércsi út mentén fekvő része, annak folytatásaként, Külső Vámospércsi út lett.

Lakossági kérés okán létrejön a Fancsika út elnevezés, mivel az érintett út a Diószegi út felől a Fancsikai-tavak felé vezet. A név emléket állít az ezen a területen az Árpád-korban létezett Fancsika településnek is – jegyezte meg az előterjesztés. Ugyanazon a környéken – szintén lakossági kérés alapján – Tündérlak utca lesz egy szakasz, mivel a közelében több „Tündér” előtagú utcanév található (Tündérhegy utca, Tündérkert utca stb.).

Tudósok

Egy, neves személyekről (Lipták András, Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc stb.) elnevezett utcák környezetében fekvő közterület a Görömbei András utca nevet kapta, a Debreceni Egyetem egykori irodalomprofesszoráról, az MTA rendes tagjáról, aki többek között a Kossuth-díj (2000) és a Magyar Örökség díj (2013) kitüntetettje, a rendszerváltás előtti és utáni évtizedek egyik legjelentősebb hatású magyar tudósa volt a humán tudományok területén.

Javaslat érkezett arra vonatkozóan, hogy a közgyűlés Debrecen első állatorvosáról, dr. Dely Mátyásról nevezzen el közterületet. Egy Pallagon található földterület viseli mostantól a nevét.

SzT


[related-post post_id="4122489"]

[related-post post_id="4119488"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!