Debrecen hírei

2019.01.23. 13:54

Kincses-tó, gyilkos sorompó, kacagó szekta - fantasztikus archív fotók a régi Csapókertről

Debrecen - A Csapókert anno... című fotókiállítást nyitotta meg Jámbor Ferenc önkormányzati képviselő és dr. Vajda Mária PhD néprajzkutató kedden este a magyar kultúra napja alkalmából, a Csapókerti Közösségi Házban.

Debrecen - A Csapókert anno... című fotókiállítást nyitotta meg Jámbor Ferenc önkormányzati képviselő és dr. Vajda Mária PhD néprajzkutató kedden este a magyar kultúra napja alkalmából, a Csapókerti Közösségi Házban.

A gazdag tárlaton nemcsak megelevenednek az egykori utcaképek és lakosok, hanem az is kiderül, hogy Kodály Zoltán és Karinthy Ferenc is vendégeskedett a városrészben. Fotográfia csodálható meg az egykori Kincses-tóról (ami a mai Liget tér helyén terült el), ugyanakkor régi lakásba és fodrászműhelybe is bepillantunk. A muzeális értékű képeket a csapókertiek magánarchívumaiból és a helytörténeti fotótár gyűjteményéből válogatták össze.

A megnyitón Vajda Mária arról is beszélt, hogy az ólas-kertes Debrecenben az 1600-as évektől osztottak szőlőskerti és kapás földeket a Csapókertben. A Csapókert neve onnan eredhet, hogy a Csapó utcán kívüli területet nevezték el így. Először itt is csak szőlőspajtákat lehetett építeni, kint lakni azonban nem volt szabad.

A vagyont csősz és kerítés őrizte. Idővel egyre-másra épültek a lakóházak a tiltás ellenére is, így az 1800-as évek végén feloldották azt.

A muzeológus felidézte azt is, hogy a csapókerti posta 1929-ben nyílt meg, és a gazdasági világválság idején a szépséges iskola is megépülhetett. Zömmel reformátusok települtek ide, s a Dolhay Imre által tervezett templomuk - az alapköve 1937. április 1-jei letételét követően - rekordgyorsasággal, október 2-ra épült meg.

Az érdeklődők hallhattak a gyilkos sorompóról is, valamint egy cukorgyáros vállalkozó feleségéről, aki öngyilkos lett. De mint kiderült, a Csapókerthez kötődik a kacagó asszonyok szektája, sőt az 1948-as olimpia távolugró bajnoka, Gyarmati Olga is.

A tárlat február 16-ig csodálható meg.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!