Debrecen hírei

2019.01.26. 11:17

A kávézás művészete mesterfokon

Debrecen - Nemcsak a kávé kinézete számít, fontos a milyensége, az eszközök és a munkafolyamat tisztasága is.

Debrecen - Nemcsak a kávé kinézete számít, fontos a milyensége, az eszközök és a munkafolyamat tisztasága is.

Év elején a Magyar Latte Art Bajnokságon második helyezést ért el Seres Norbert, aki Debrecen belvárosában egy kávézóban dolgozik.

– Ez egy nagyon hosszú folyamat kiteljesedése volt, magát a latte artot (gőzölt tej és a kávén lévő krém összeöntését követően a kávé díszítése – szerk.) már nagyon régóta művelem. 2011 körül kezdtem el ezzel foglalkozni, akkor a Balatonon dolgoztam felszolgálóként, és az egyik kollégám tanulgatta, hogyan kell rozettát, azaz sziromdíszítést önteni. Akkoriban nagyon kevés lehetőség volt ezt elsajátítani, elkezdtem videókat nézni, utánaolvastam, próbáltam képezni magam – beszélt a kezdetekről Seres Norbert. Véleménye szerint ma már szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik a latte arttal szeretnének foglalkozni, hiszen rengeteg tanfolyam van, valamint az interneten is egyre jobb anyagok találhatók.

Tünékeny művészet

A kávézási kultúra átalakulásának következtében igen nagy választékkal találkozhatunk a kávézókban. A versenyen is elkészített cafe latte gyakorlatilag egy tejjel felöltött eszpresszó. – Nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen a tej, amivel dolgozunk. Sokan azt hiszik, a zsírtartalom a fontos, de igazából a megfelelő fehérje szükséges ahhoz, hogy jó tejkrém szülessen. Az eszpresszót is jól kell beállítani a megfelelő mintához. Célszerű egy picit sötétebb pörkölésű kávét használni, aminek jó krém van a tetején, amin nem úszkál el a minta – beszélt az alapanyagok fontosságáról Seres Norbert, miközben elkészítette nekünk a díjnyertes lattéit.

A versenyen háromszor két kávét készített (minden mintát kétszer); négyet latte free pour technikával, tehát szabad öntéssel, a többinél pedig már lehetett pálcikával rajzolni, vagy csokival, ételfestékkel díszíteni. – Az első minta, amit ott is készítettem, egy tulipáncsokor volt, rozettával díszítve – magyarázta a barista. A második alkotásánál egy nyuszi rajzolódott ki a kávén, az elsőhöz hasonlóan szabad kiöntéssel. A harmadik csészében egy bagoly készült, ehhez már rajzoló pálcát is alkalmazott.

Fotó: Kiss Annamarie

Technikai hiba

A Magyar Latte Art Bajnokság a világbajnokság kvalifikációs versenye, ahol összetett pontozási rendszer segítségével választják ki a legjobbat. Nem csak a kávé kinézete számít: mivel ez egy baristabajnokság latte artra specializálódott része, fontos a megjelenés, a kávé milyensége, az eszközök és a munkafolyamat tisztasága. Többek között szempont az is, hogy mennyi tejet használ a barista, és természetesen időkorlát is van: ötperces kipakolási idő áll a versenyzők rendelkezésére.

– A bajnokságon olyan kávéőrlővel dolgoztunk, amilyennel eddig még nem találkoztam. Volt egy félórás gyakorlási idő a verseny előtt, ez alatt megnéztük, hogy működik a gép, beállítottuk a kávéőrlőt, hogy megfelelő idő alatt jöjjön majd le egy eszpresszó. Aki eszpresszóból készíti a lattéját, annak minimum húsz másodpercet el kell érnie a eszpresszó elkészítési idejének – beszélt a versenyről Norbi, majd kitért arra a technikai hibára is, ami miatt lecsúszott a dobogó legfelső fokáról. – Megjegyeztem a beállításokat, az ötperces felkészülés alatt ránéztem az őrlőre, láttam, hogy ugyanúgy van, mint amikor elkezdtük a versenyt. Az első kávémhoz azonban csak a fél adagot őrölte le a gép, mert valószínűleg, aki előttem használta, megszakította a folyamatot, és onnan folytatta, így az első két kávémat fél adaggal készítettem el, ez többszörös hiba volt.

Két hét felkészülés

Az ember fantáziájára van bízva, hogy milyen mintákat választ, a hétköznapokban persze Norbi is főként alapmintákat szokott használni: szívecskét, tulipánt, rozettát önt vendégei csészéjébe. A versenyre való felkészülés azonban igen intenzív volt, a mintákat megtervezte, meghatározta a kiöntés sorrendjét, valamint azt, hogyan fogja forgatni a csészét, milyen méretű kiöntőt fog használni. Ez utóbbi anyaga és csőre befolyásolja a minta kirajzolásának milyenségét. Elmondása szerint a legtöbb fejlődést a felkészülési idő hozta, az a két hét, amikor mindennap körülbelül két karton tejet öntött ki.

- Kiss Dóra -


[related-post post_id="4109032"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!