Debrecen hírei

2019.01.10. 14:22

A Golgota végleg hazatért

Debrecen - A három Munkácsy-festmény igazán debrecenivé vált, s a Nagytemplom mellett a cívisváros szimbólumai közé tartoznak.

Debrecen - A három Munkácsy-festmény igazán debrecenivé vált, s a Nagytemplom mellett a cívisváros szimbólumai közé tartoznak.

A magyar kormány 3 milliárd forintért megvásárolta Munkácsy Mihály festményét, a Golgotát. Ennek köszönhetően a Munkácsy-trilógia mindhárom műve immár a magyar állam tulajdonában van, s ezeket hosszú távon is a debreceni Déri Múzeumban helyezik el – számoltunk be az örömhírről.

Papp László szerdán Budapesten, az ünnepélyes bejelentésen hangsúlyozta: ezáltal egy több mint 100 éves folyamat végére került pont. Hiszen a magyar állam részéről több mint 100 évvel ezelőtt fogalmazódott meg az igény arra, hogy a három festményt (az Ecce homót, a Krisztus Pilátus előtt címűt és a Golgotát) állami tulajdonba vegye. Ez a folyamat most révbe ért, és az külön tiszteletre méltó, hogy a három gyönyörű műalkotásnak az otthona a jövőben Debrecenben lesz.

A polgármester felidézte azt is, hogy először 1995-ben nyílt lehetőség arra, hogy a három képet együtt láthassa a nagyközönség. A Krisztus Pilátus előtt című kép hányattatása 2015-ben ért véget, amikor a Magyar Nemzeti Banknak köszönhetően, a Magyar Értéktár Program révén visszakerült magyar állami tulajdonba.

Az elmúlt 23 évben a három műalkotás igazán debrecenivé vált abban az értelemben, hogy a Nagytemplom mellett a Munkácsy-trilógia is mindenképpen a város szimbólumai közé tartozik, amelyet a cívisváros polgárai is szeretnek. Papp László szavai szerint a kép átadása, átvétele megtörtént, s Debrecen kezdeményezi a kormánynál, hogy a Golgotát a debreceni Déri Múzeumban helyezze letétbe a kormány.

A cívisváros vezetője köszönetét fejezte ki a kormánynak és az államnak, és jelezte: Debrecen jó házigazdája és gazdája lesz a képeknek.

HBN


[related-post post_id="4102542"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!