Debrecen hírei

2018.12.17. 14:53

Új épületben az új intézet

Debrecen, Hajdúböszörmény - Több száz hallgató és oktatóik vették birtokba december 15-én a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karának új Gyógypedagógiai Intézetét. Az épület előkertjében szobrot is avattak a szakma egyik legkiválóbb képviselője, Náray-Szabó Sándor tiszteletére.

Debrecen, Hajdúböszörmény - Több száz hallgató és oktatóik vették birtokba december 15-én a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karának új Gyógypedagógiai Intézetét. Az épület előkertjében szobrot is avattak a szakma egyik legkiválóbb képviselője, Náray-Szabó Sándor tiszteletére.

A gyógypedagógus képzés kelet-magyarországi tudományos és gyakorlati műhelye kezdte meg működését a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának az új épületében Hajdúböszörményben. A XXI. század kihívásainak megfelelően kialakított Gyógypedagógiai Intézet mind a gyógypedagógia szakos hallgatók, mind a már gyakorló szakemberek oktatási és továbbképzési központja lesz.

– Az elmúlt években robbanásszerű fejlődés következett be a kar életében. 2016-ban indítottuk el a gyógypedagógia alapszakunkat, a két évfolyamon jelenleg csaknem ötszáz hallgató tanul, de két év múlva várhatóan ez a létszám megduplázódik. Többek között ezért volt égetően szükség a campusunk bővítésére, hogy a gyógypedagógus szakmát választó hallgatóink számára is a legmodernebb körülmények között biztosítsuk az oktatást – hangsúlyozta Bálint Péter dékán a Gyógypedagógiai Intézet szombati bemutatásán.

Az infrastrukturális fejlesztéshez Hajdúböszörmény önkormányzata a korábban általános iskolaként működő Rákóczi utcai épületét adta át 99 évre a Debreceni Egyetem számára.

– Demográfiai okok miatt sajnos kiürült az egyik általános iskolánk, de szerettük volna, ha továbbra is oktatási célokat szolgálna az épület. Ötven éve folyik felsőoktatás a városban, és kiváló kapcsolatot ápolunk a Debreceni Egyetemmel, ezért örömmel ajánlottuk fel a kar számára ezt a megüresedett épületet – fogalmazott Kiss Attila polgármester.

A gyógypedagógus szakma és a képzés speciális igényeit is kielégítő épület 8 tantermével, 2 terápiás szobájával, 40 munkaállomásos számítástechnikai laborjával, valamint 250 fős nagy előadójával áll január 14-étől a hallgatók és oktatók rendelkezésére. A beruházás több mint 200 millió forintba került, melyet a Debreceni Egyetem biztosított saját forrásból.

– Első ütemben a földszinti helyiségeket és a folyosót korszerűsítettük, illetve kicseréltük a nyílászárókat. A beruházást jövőre folytatjuk az épület külső burkolásával, a tető felújításával, valamint az első emelet korszerűsítésével – tájékoztatott Sebő László kancellár-helyettes.

A szombati rendezvényen leplezték le a magyar gyógypedagógia egyik nemzetközileg is elismert képviselője, Náray-Szabó Sándor portrészobrát az épület előkertjében. Az alkotást Lestyán-Goda János szobrászművész készítette korabeli fotók alapján.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!