Debrecen hírei

2018.12.12. 17:38

Új családsegítő komplexum épült Debrecenben

Debrecen - Elkészült az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának legnagyobb beruházása, a Család- és Gyermekjóléti Központ.

Debrecen - Elkészült az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának legnagyobb beruházása, a Család- és Gyermekjóléti Központ.

Átadták a Család- és Gyermekjóléti Központot, az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának legnagyobb beruházását szerda délután Debrecenben, a Nádor utcán, az egykori Ifjúsági Park területén. A nyugdíjasszervezeteknek is otthont adó épület kormányzati és önkormányzati összefogással, mintegy 600 millió forintból valósult meg. A berendezési tárgyak beszerzése, a környező park kialakítása a következő hónapokban várható.

Egy helyen, koncentráltan

– Örömteli pillanatot élhetünk most át, hiszen a családok éve programsorozattal összhangban van lehetőségünk egy nagyon nemes kezdeményezésen alapuló új épületet átadni – kezdte ünnepi beszédét Papp László, Debrecen polgármestere. Elmondta: az intézmény egységei eddig a városban hat helyen, szétszórva működtek, ami sokszor logisztikai problémákat okozott. A szervezet 1600 családdal és 1100 gyermekkel áll kapcsolatban. - Ez a szám azt mutatja, hogy Debrecenben milyen nagy az igény ennek a tevékenységnek a magas színvonalon történő végzésére – hangsúlyozta a polgármester.

Fotó: Kiss Annamarie

Kifejtette: a családok, gyermekek biztonsága az Új Főnix Terv rendkívül fontos eleme. Ezért döntöttek úgy, hogy új óvodát építenek, többet felújítanak, valamint három új bölcsődét hoznak létre a következő években – tette hozzá Papp László.

A valahová tartozás élménye

– A szociális alapellátás egyik kulcsmomentuma a család- és gyermekjóléti szolgálat. Minden ilyen infrastrukturális beruházás a közösség megújulást tudja támogatni – hangsúlyozta az átadó ünnepségen Fülöp Attila szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Kifejtette: egy ilyen központ üzenetet is hordoz magában. Úgy fogalmazott, ha szétnézünk, azt látjuk, hogy ez egy XXI. századi épület, de ha nem töltjük meg emberi kapcsolatokkal, akkor a mai infrastruktúra nem fog önmagában működni. Arról is beszélt az államtitkár, hogy a központ feladata a szociális segítségnyújtáson túl a közösségteremtés.

– Amikor szociálisan, vagy felzárkózás szempontjából nehéz helyzetbe kerül valaki, akkor azért jön ide, hogy a valahová tartozás élményét minél szorosabban és minél hamarabb átélje – emelte ki Fülöp Attila.

Bővülő tevékenységi kör

A Család- és Gyermekjóléti Központ az alapszolgáltatásokon túl egyre több speciális szolgáltatást is nyújt, többek között óvodai és iskolai segítő tevékenységet folytatnak, valamint jogi tájékoztatást, pszichológiai tanácsadást, családkonzultációt biztosítanak.

– A megfelelő, megújult munkakörülmények a munkatársakra is hatással vannak, hiszen megbecsülést, elismerést érezhetnek a város vezetősége és a kormány részéről is – mondta el Orosz Ibolya Aurélia, a központ intézményvezetője az átadóünnepségen.

A beszédek után Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita atya és Palánki Ferenc római katolikus püspök megáldotta és megszentelte az épületet.

- Kiss Dóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!