Debrecen hírei

2018.11.05. 11:50

Negyven éve adták át a régi Kölcseyt

Debrecen – A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 61. évfordulója alkalmából, 1978. november 5-én, vasárnap díszünnepséggel avatták fel Debrecenben a Kölcsey Ferenc Városi és Megyei Művelődési Központot és Ifjúsági Házat, melyet Mikolás Tibor tervezett.

Debrecen – A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 61. évfordulója alkalmából, 1978. november 5-én, vasárnap díszünnepséggel avatták fel Debrecenben a Kölcsey Ferenc Városi és Megyei Művelődési Központot és Ifjúsági Házat, melyet Mikolás Tibor tervezett.

A Hajdú-bihari Napló akkori, terjedelmes tudósításai szerint az eseményen megjelent mások mellett Biszku Béla, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, Kállai Gyula, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke, valamint Sikula György, az MSZMP Hajdú-Bihar Megyei Bizottságának első titkára és Lendvay Ildikó, a KISZ Központi Bizottságának kulturális osztályvezetője is.

A művelődési központ új épületének átadása alkalmából rendezett ünnepséget dr. Szabó Imre, a Hajdú-Bihar Megyei Tanács elnöke nyitotta meg. Avatóbeszédet Biszku Béla tartott, aki egyebek mellett kiemelte: Debrecen jogosan büszke az évszázadokban gyökerező, haladó kulturális hagyományaira. Arra, hogy a hazai közművelődés, a tudomány, az irodalmi élet fellegvára volt. Az új művelődési központ nagyon sokat tehet a műveltség és a tájékozottság igényének még szélesebb körű felkeltéséért és kielégítéséért.

Az avatóbeszéd után Biszku Béla átvágta a nemzeti színű szalagot, s a létesítményt átadta dr. Gyarmati Kálmánnak, a művelődési központ igazgatójának. Az ünnepi beszédeket műsor követte. Ebben közreműködött a MÁV Filharmonikusok Zenekara, a Délibáb Népzenei Együttes, az Építők Hajdú Táncegyüttese és a Debreceni Népi Együttes is.

Lux, Éliás, Reshow

Másnap nyílt nap volt az intézményben, sok-sok gyermekprogrammal. A Naplóban is megjelent hívogató tanúsága szerint az érdeklődők ezen az alkalmon megnézhették a diszkók, táncházak rendezésére alkalmas, presszóval összekapcsolt tánctermet, a színház- és bábszínháztermet, a játékszobákat, klubokat, a szakkörök, művészeti csoportok háza táját, a hírlapolvasót, valamint a lemeztárat és a Művész Mozit.

Az ifjúsági táncteremben a Pátria és a Lux adott műsort, a diszkókedvelők Éliás zenei összeállítására táncolhattak, és Reshow is szórakoztatta a táncterembe látogatókat.

Ásványgyűjtők, csillagászok

A konferenciateremben ki mit tud? zajlott, fellépett az Alföld ifjúsági színpad, volt rajzverseny, és kiállított a Debreceni Fotóklub is a színházi előcsarnokban. Bemutatkoztak a tematikus – például csillagászati és ásványokkal kapcsolatos ismereteket is nyújtó – helyiségek is, mint az Irinyi János, a Hatvani István és a Bessenyei György terem.

A nyílt napon a próbatermekben bemutatót tartottak a balett-, tánc- és mozgásművészeti csoportok, a Maróthi Kórus, a Délibáb Népzenei Együttes is. De ízelítőt adott a repertoárjából a Debreceni Népi Együttes, a Debreceni Dzsesszegyüttes, a Debreceni Fúvós Ötös és a Közalkalmazottak Szimfonikus Zenekara is.

Az épületegyüttest 2003 őszén bontották le. A helyére épített új Kölcsey Központot 2006. február 4-én avatták fel.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!