Debrecen hírei

2018.11.12. 07:48

Kamerákkal figyelt szelektívek

Debrecen - Még idén megszüntetnének 45 szelektív hulladékgyűjtő szigetet Debrecenben.

Debrecen - Még idén megszüntetnének 45 szelektív hulladékgyűjtő szigetet Debrecenben.

Oszlopra szerelt köztéri, napelemes kamerák jelentek meg Debrecenben. Mi az Ibolya utca vénkerti végénél, illetve a Benedek téren láttunk az elmúlt napokban ilyeneket. Mindkettő egy-egy szelektív szigetet figyel.

Akiknek nincs kukájuk

Domokos Csilla, az AKSD Kft. szóvivője arra emlékeztetett, hogy a város eredetileg azért helyezte ki a nagy, színes műanyag edényeket az utcákra, terekre, hogy kulturált lehetőséget biztosítson a szelektív hulladékgyűjtéshez. Csakhogy sok helyen nem eszerint használták, használják ezeket. Nem odavaló szemetet dobnak bele, vagy éppen a tároló környékét ellepi a kommunális, vegyes hulladék.

A szóvivő szerint a tartályok melletti szemét egy része olyan, melyet vélhetően azok helyeznek el, akiknek nincs szerződésük kukára. A másik része pedig sok esetben lomtalanításkor is kihelyezhető hulladék, például pincetakarításból, vagy lakásfelújításból származik. A nem odavaló dolgokat a legtöbbször autóval viszik oda, tehát ugyanazzal a lendülettel akár az AKSD István úti Lakossági Hulladékudvarába is el lehetne vinni.

Egymás után tűnnek el

Öt esztendeje még 191 szelektív gyűjtősziget működött Debrecenben, mára a sok lakossági panasz nyomán már csak 138 maradt. A polgármesteri hivatal utasítására általában havonta egyet, kettőt megszüntetnek. A múlt héten például két szigetet számoltak fel, méghozzá a Bölcs utca és a Honvédtemető utca sarkon, illetve a Hősök utcájában, a kenyérboltnál. A legtöbb megszüntetett sziget családi házas övezetbe esett – fejtette ki Domokos Csilla.

Az elvárt eredmények

A polgármesteri hivatal kérdésünkre közölte, hogy az illegális hulladékelhelyezés visszaszorítása érdekében idén négy helyre kerültek ki a szelektív szigeteket megfigyelő kamerák. A lakossági észrevételek alapján a Bocskai téren, a Derék utca 20–22-nél, a Károli Gáspár utca zöld területén és a Gyergyó (Ibolya) utcán szereltek fel ilyeneket.

Az AKSD Kft. szállítási csoportvezetőjének tájékoztatása alapján a kamerák kihelyezése óta a Bocskai téren a szelektív sziget mellé illegálisan lerakott szemét mennyisége nagy mértékben csökkent. Ugyanez elmondható a Dehusz Kft. tájékoztatása alapján a Derék utca 20–22. számról is, ahol a napi takarításról már áttértek a kéthetente történő takarításra. A kamerák kihelyezése óta ezekkel a helyszínekkel kapcsolatos lakossági észrevétel nem érkezett a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályára.

A Gyergyó utcai szelektív gyűjtőszigetet 2018 októberétől figyeli a kamera. A kamerák képei a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra futnak be, ott rögzítik és figyelik meg azokat.

Sok szigetet megszüntetnének

Az AKSD Kft. a családi házas övezetekben már bevezette a házhoz menő szelektív gyűjtést. Ennek során a sárga zsákba rakott, újrahasznosítható anyagokat (PET-palackokat, papírt, fémet) gyűjtik be.

Ezért a polgármesteri hivatal csak a lakótelepeken lévő színes műanyag edények megtartásával számol, mivel ott a házhoz menő szelektív gyűjtés nem megoldott. A tervek szerint 93 sziget a jelenlegi helyén maradna, a többi 45 szigetet még ebben az évben felszámolnák. Az ott lévő edényeket az AKSD Kft. tárolná, illetve a megmaradó szigetek között szétosztaná. Így egy-egy sziget nagyobb tárolókapacitással rendelkezne, illetve a takarítás gyakoriságát, – mivel kevesebb helyszínt kellene takarítani – is növelni lehetne – tette hozzá a polgármesteri hivatal illetékese.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!