Debrecen hírei

2018.11.29. 12:44

Huszonkét éves álomból lehet valóság

Debrecen - Reális esély van arra, hogy megkezdődjön az Epreskerti Általános Iskola területén a tornacsarnok építése.

Debrecen - Reális esély van arra, hogy megkezdődjön az Epreskerti Általános Iskola területén a tornacsarnok építése.

Az épület tervei rendelkezésre állnak – ismertette Papp László polgármester a debreceni önkormányzat közgyűlésén. Kifejtette: a várhatóan jövőre kezdődő beruházáshoz szükséges pénzt társasági adóból a kosárlabdázók szövetsége biztosítaná.

Nem csak iskolásoknak

Ágoston Tibor képviselő (Mi Hazánk Mozgalom) azt kérdezte a vitában, hogy a létesítmény használatáért kell-e majd az iskolának fizetnie. Papp László elmondta: az intézmény diákjai ingyen vehetnék birtokba a házat, 16 óra után pedig a kosárlabda-utánpótlás használhatná az épületet.

– Huszonkét éve várok erre a javaslatra, mely idő alatt csaknem ötezer előterjesztést tárgyaltunk itt meg – jelentette ki Szabó Gyula (Fidesz), az epreskerti iskola igazgatója, a környék egyik önkormányzati képviselője. Kifejtette, örül annak, hogy a tervek készítésekor az iskola véleményét is figyelembe vették. A tornacsarnokban nemcsak az oda járó, csaknem ötszáz gyermek sportolhat majd, hanem a későbbiek folyamán a déli ipari parkban dolgozók is – tette hozzá.

Komoly lobbizás folyt

Ágoston Tibor arra emlékeztetett, hogy az iskola igazgatója, Szabó Gyula egyszer már az intézmény területéből is eladott egy darabot azért, hogy az így befolyó pénzből meg tudják kezdeni az építkezést, mégsem sikerült. Majd arról is szólt, hogy neki is szerepe van abban, hogy most idáig jutottak.

Széles Diána alpolgármester elmondta: Debrecenben jelenleg nyolcszáz igazolt utánpótláskorú fiatal kosárlabdázik. A beruházás megvalósulásában pedig komoly szerepet játszik Becsky István önkormányzati képviselő, aki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagja.

A közgyűlés folytatásában elfogadták a polgármester azon javaslatát, mely szerint az öt négyzetméternél kisebb debreceni köztéri plakátok után is kelljen adót fizetni, méghozzá ezer forintot. Eddig ez adómentes volt. A változtatást a kormányhivatal jegyzői kollégiuma kezdeményezte. Az óriásplakátokat a városkép védelmére hivatkozva most is négyzetméterenként, évente maximum tizenkétezer forintos adóval sújtják.

Új vezető a holdingnál

Vita nélkül, huszonhét igennel és két tartózkodással hagyták jóvá a képviselők azt a javaslatot, mely szerint a helyi önkormányzati cégeket összefogó Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t januártól Gere Miklós helyett Kocsik-Marossy Virág vezesse.

Foci a tető alatt

Megszavazta a debreceni közgyűlés azt az előterjesztést is, mely szerint adjanak 19 millió forintot a Debreceni Labdarúgó Akadémiának (DLA). Erre azért van szükség, mert a pallagi városrészben épülő fedett futballcsarnok kivitelezésekor pótmunkákat is végeztek. Az ország első ilyen létesítménye január végére már el is készülhet – fogalmazott Papp László polgármester.

A labdarúgó-szövetség két éve 833 millió forintot hagyott jóvá a DLA részére arra, hogy a Mezőgazdász utcán található, 70 x 58 méteres műfüves pályát lefedjék. Az önkormányzat a projekt megvalósítását az idei költségvetés terhére 255 millió forinttal támogatta. Ehhez jött még 578 millió TAO-támogatás.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!