Debrecen hírei

2018.10.24. 14:37

Debreceni középiskolák élen a legfrissebb listán

Debrecen - Két debreceni intézmény is szerepel a vidéki gimnáziumok top tízes listáján.

Debrecen - Két debreceni intézmény is szerepel a vidéki gimnáziumok top tízes listáján.

Egy hazai gazdasági hetilap különszámában évek óta összeállítja az ország száz legjobb gimnáziumának rangsorát. A napokban közzétett lajstromon a tíz legjobb vidéki gimnáziumok között negyedikként nevezik meg a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumot, a szintén előkelő hatodik helyen pedig a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája áll. A nem fővárosi intézetek 2019-es listáját a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium és a miskolci Herman Ottó Gimnázium vezeti – derül ki az Eduline.hu cikkéből. A legjobb száz gimnázium megyei megoszlását tekintve messze Pest áll az élen, ami lényegében a budapesti agglomerációnak köszönhető: Gödöllőről három középiskola, Szentendréről kettő szerepel a legjobbak között, de jutott a százba Érdről, Szigetszentmiklósról, Dunakesziről, Budakesziről és Budaörsről is.

Eredmények alapján

Ahogy az előző években, úgy ezúttal is három fő szempont alapján állt össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2017-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

Nyelvben erős

Az 1873. november 3-án Debrecen szabad királyi város főreáltanodájaként megnyílt intézmény az 1922–1923-as tanévtől viseli Fazekas Mihály nevét. A reáliskolák feladatát a törvények a modern nyelvek, a mennyiségtan (matematika) és a természettudományok fokozottabb tanításában jelölték meg. Az intézménybe 1961-ig csak fiúk járhattak. Az iskola jelenlegi épületét 1891-ben kezdték építeni, Meixner Károly tervei alapján. A diákok 1893 szeptemberében vehették birtokukba az új alma matert. A gimnáziumi képzést egy 1934-es középiskolai törvény hatására vezették be.

1991-től lehetővé vált a hat évfolyamos képzés beindítása tehetséggondozó jelleggel. A 2000/2001-es tanévtől az országban egyedülálló módon megkezdődött a két tanítási nyelvű oktatás a Fazekas Mihály Gimnáziumban magyar–spanyol, illetve magyar–francia nyelven. A gimnázium a 2005/2006-es tanévtől megkapta a nyelvi előkészítő osztály indításának lehetőségét. A tanulók informatikát, angol és német nyelvet tanulnak magasabb óraszámban. A 2008–2009-es tanévtől a humán osztály elé spanyol–angol nyelvű, illetve francia–angol nyelvű előkészítő évfolyamot szerveztek. Az iskolába a 2017–2018-as tanévben 887 tanuló járt.

Speciális tagozatok

Ahogy az a Debreceni Egyetem honlapján olvasható, 1952 júliusában államosították a Debreceni Református Dóczy Leánynevelő Intézet Leánygimnáziumát, új (5 debreceni középiskolából szervezett) tantestülettel, a tanulók jelentős része a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumból került át, az intézmény Kossuth Lajos nevét vette fel. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája ma három helyszínen várja az általános és középiskolába készülő gyerekeket; összesen több mint kétezren okulnak itt. A Csengő utcai gimnazisták hat évfolyamos humán, illetve reál orientációs osztályban, ötéves nyelvi előkészítő képzésen, valamint négyéves gazdasági, kommunikációs, műszaki és orvosi-gyógyszerészeti tagozaton tanulhatnak az aktuális évben.

HBN


[related-post post_id="4011091"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!