Debrecen hírei

2018.09.05. 16:03

A bábuk és a feladványok bűvöletében

Debrecen - A 11 éves Tran Dávid szívesen old meg matematikai feladatokat, de emellett a királynővel is sokszor harcol.

Debrecen - A 11 éves Tran Dávid szívesen old meg matematikai feladatokat, de emellett a királynővel is sokszor harcol.

Országszerte egyre több ember ismeri meg az ifjú Tran Dávid nevét. Nem is csoda, hiszen a 11 esztendős fiatalember óriási sakkozó tehetség hírében áll, valamint matematikában is verhetetlen.

– Hároméves voltam, amikor az apukám és a testvéreim megtanították nekem a lépéseket. Azóta is nagyon érdekesnek találom a játékot, sok benne a lehetőség. Mások számára talán unalmasnak tűnhet a sakk, de szerintem nem az, leköti a figyelmemet, kihívást jelent számomra – mondta el lapunknak Tran Dávid, akinek egyébként az édesapja és a bátyjai sem tudnak sakkozni, tőlük csak az alapokat sajátította el. Ha mégis kedve támad otthon játszani, akkor interneten szokott partnert keresni.

Dávid eddigi sikereiről és terveiről is beszámolt. – Eddig egy országos rapid bajnokságot nyertem meg, illetve Diákolimpiáról is van már aranyérmem. Ha nem korosztályos országos bajnokságon indulok, akkor általában idősebbek ellen ülök asztalhoz, viszonylag sokszor előfordul, hogy nem vesznek elég komolyan, amit általában ki is használok. Célom, hogy megnyerjem a korcsoportomban a hosszú partis ob-t, aztán pedig az ifjúsági világbajnokságot. Majd idővel a felnőttek között is a legjobbá kívánok válni – osztotta meg céljait, majd azt is elárulta, egyéb sportokat is szívesen űz, szeret kosárlabdázni, teniszezni és úszni, ezen felül asztaliteniszben már megyei versenyen második helyezést is ért el.

Nagy matekos

A Debreceni Sakkiskola nagy reménységéről, Tran Dávidról már sokszor cikkeztek, illetve a tévében is szerepelt. Mint mondja, nem zavarja a rivaldafény. Legutóbb a 49. debreceni virágkarnevál kapcsán került a középpontba, hiszen az esemény alkalmából Pintér József nemzetközi nagymesterrel az oldalán 49 ellenféllel játszott egyszerre. A két sakkozó felváltva lépett egyet-egyet minden táblán, így nemcsak saját, hanem egymás lépéseit is figyelniük kellett, a rendhagyó sakkszimultánról is mesélt az ifjú tehetség.

– Végül ötvenegy táblán játszottunk, négy döntetlen és egy vereség mellett negyvenhat partit sikerült megnyernünk. Örültünk az eredménynek, nem egyszerű egy ilyen volumenű rendezvényen helytállni – emlékezett vissza.

Dávid nevelőedzője dr. Kántor Sándor volt, jelenleg pedig Deák Sándor irányításával tréningezik. Illetve minden hónapban egy hetet jár a Maróczy Géza Központi Sakkiskolába, ahol nagynevű szaktekintélyektől tanulhat.

Tran Dávid, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának tanulója a napokban kezdte meg a hatodik osztályt. Az előző tanévben megnyerte a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjét. Erről is kérdeztük, azonban szerényen csak annyit mondott, szereti a matematikát, előfordulhat, hogy ezzel szeretne foglalkozni, ám ezt még nem döntötte el.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!