Debrecen hírei

2018.09.22. 16:26

360 fokos videó: a húsdaráló nem játszott a Zamaton

Debrecen - Nemcsak pálinkát, hanem kolbászt is töltöttek szombat reggel a Nagyerdőn.

Debrecen - Nemcsak pálinkát, hanem kolbászt is töltöttek szombat reggel a Nagyerdőn.

Több mint húsz csapat szállt ringbe a Zamat fesztiválon a Vágod?! elnevezésű kolbásztöltő versenyen. A szervezők által biztosított alapanyagokból készítették el a csapatok a saját ízvilágú debreceni párosukat, a hangsúly a hagyományos elkészítési módon volt, miszerint a húst nem szabad darálni, csak vágni.

Az asztaloknál bőszen vagdosták is a húsokat a versenyzők, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, mi a jó debreceni páros titka.

– Szerintünk először is a feldaraboláson múlik a kolbász minősége. Leszedjük a hártyát a húsról, szép apróra felvagdaljuk, és utána a megfelelő fűszerekkel jól összedolgozzuk – mondta el Czifra Imre, a Debreceni Malackodók nevet viselő csapat oszlopos tagja.

Az ő receptjük szerint só, bors, gyönyörű pirospaprika és egy kis darált kömény megfelelő aránya jelenti a jó fűszerezést, csapatuk titkos hozzávalója a stipasz, melyről nem árulhatott el nekünk többet.

A csapathangulat is számított

Míg a csapatok dolgoztak, a zsűri tagjai már az elkészítés folyamatát is figyelemmel kísérték. A bírák egyike az ismert műsorvezető, Rákóczi Ferenc volt.

– Békés megyéből, a kolbász őshazájából származok, hiszen ott van a csabai és a gyulai kolbász. Újkígyóson, a szülőfalumban csinálják nyilván a legjobbat. Itt Debrecenben nem a klasszikus kolbászt készítik a versenyzők, hanem a debreceni párost, aminek több mint százéves hagyománya van. Annak idején szürke marhából készült mangalicával vegyítve, majd elérkezett a tömegtermelés, és akkor a debreceni párosba minden került, ezért az emberekben szerintem rossz kép él a debreceni párost illetően. Most nagyon izgulunk, hogy megtaláljuk-e majd a csapatok között azt, amelyik azokat a régi ízeket, amiket mi nem is ismerhetünk a korunk miatt, vissza tudja hozni.

A zsűri szempontjából természetesen a kész termék a legfontosabb, az ízvilágot, az állagot, az illatot és a küllemet pontozzák, de már az elkészítéskor figyelték a higiénés körülményeket, valamint a csapathangulatot is.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="3993116"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!