Debrecen hírei

2018.08.28. 19:31

Életre szóló élményeket ígér az egyetemi gólyatábor

Debrecen - Az ismerkedés és a szórakozás mellett hasznos információkkal gazdagodnak az elsőévesek.

Debrecen - Az ismerkedés és a szórakozás mellett hasznos információkkal gazdagodnak az elsőévesek.

A legek táborának nevezte Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az augusztus 28-án kezdődő egyetemi gólyatábort, amelynek a hivatalos megnyitóját is az intézmény főépületnél rendezték. A kijelentés pedig teljes mértékben illik a rendezvényre, ugyanis a két turnus alatt összesen 14 kar mintegy 3200 hallgatója vesz részt a programokon. A hangulatra már a megnyitó előtt sem lehetett panasz, hiszen a gólyatáboros pólóba öltözött elsőévesek már teljes mértékben ráhangolódtak az előttük álló programokra és kihívásokra.

Új életszakaszba lépnek

A rektor hangsúlyozta, az egyetemi évfolyamtársak között teljesen más kapcsolat van, mint a gimnáziumi osztálytársak között. Ebből kifolyólag a fiataloknak az életében teljesen más korszak kezdődik most, mint amilyenhez korábban hozzászoktak.

Az egyetem nagyon komoly dolog lesz számukra, hiszen még azt a korszakot élik, amikor jelentősen gyarapszik a tudásuk, illetve fontos kapcsolatokra tesznek szert."

– A Debreceni Egyetem gólyatáborára sok minden jellemző, az egyik az, hogy nem a világ egyik félreeső zugában tartjuk meg, hanem abban a környezetben, ahol a hallgatók a legtöbb időt töltik majd tanulmányaik alatt. A másik pedig az, hogy ez a néhány nap meghatározó lesz az elkövetkezendő éveikben. Az oktatók és a hallgatói önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a tábor tükrözze mindazt, amit az egyetemen átélnek majd – részletezte a rektor.

Segítik a hallgatókat

– A két turnusban 2500 elsőéves hallgató vesz részt, míg a többiek azok a felsőbbévesek, akik a csoportokat vezetik, és segítenek a szervezésben – emelte ki Bognár István Ádám, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. – A segítők kiválasztását már májusban megkezdtük mind a 14 karon, hiszen azt szerettük volna, ha a lehető legrátermettebb személyek vezetik a gólyákat az egy-egy hetes tábor alatt. Fontos, hogy ellássák őket információkkal, és átadják azokat a tapasztalatokat, amiket már összeszedtek az elmúlt években. A táborra gyakran használjuk a beiskolázási hét kifejezést, ugyanis amellett, hogy közösséget építenek, és megismerik hallgatótársaikat, különböző tanszéki és tanári tájékoztatásban is részesülnek – jegyezte meg.

Hozzáfűzte, a tábor elég összetetté fejlődött, hiszen minden fontos információt megkapnak az elsőévesek úgy, hogy a kikapcsolódás sem marad ki a programok közül, hiszen esténként különböző fellépők szórakoztatják a jelenlévőket. A biztonság idén is fontos, nagy hangsúlyt fektetnek rá, mivel azt szeretnék, hogy mindenki a lehető legszebb emlékekkel távozzon.

Bács Zoltán kancellár kifejtette, az egyetem infrastruktúrája nemcsak arra alkalmas, hogy a tanulásban, hanem a beiratkozás és a megismerkedés idején is kiszolgálja a hallgatókat. Az elmúlt tíz évben az épület adott otthont a táborozóknak, idén ráadásul minden eddiginél nagyobb azoknak a száma, akik a két hét alatt részt vesznek rajta.

Klippremier a megnyitón

A megnyitó egyben a yoUDay beharangozója is volt. Az esemény nemcsak az országban, hanem nemzetközileg is különleges, hiszen a Nagyerdei Stadionban – 25 ezer ember jelentében – különleges arénashow-val kezdik meg az új tanévet az egyetemi polgárok. Bács Zoltán hangsúlyozta, ez is megmutatja azt, hogy az egyetemen milyen összetartozó a közösség. Ebbe pedig egy kis bepillantást engednek mindenki számára, mivel az Animal Cannibals közreműködésével készítettek egy klipet, amely megmutatja, milyen is az élet az egyetem falain belül, illetve a yoUDayen. A videót a gólyatábor résztvevői nézhették meg legelőször.

BR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!