Debrecen hírei

2018.07.01. 18:19

Mátyás király Debrecenbe látogatott

Debrecen - Reneszánsz hangulatú programokat rendeztek a Mátyás király-emlékév keretében Debrecenben.

Debrecen - Reneszánsz hangulatú programokat rendeztek a Mátyás király-emlékév keretében Debrecenben.

A régi városháza udvarán vasárnap malomkőemelő verseny és tudáspróba során választották ki az udvar legügyesebb tagjait, akiket királyi jutalomban részesítettek. Közben kézműves foglalkozásokra várták az érdeklődőket a Déri Múzeum munkatársai. A mulatságban elfáradtakat hamuban sült pogácsával, mézeskaláccsal és finom szörppel kínálták. Az énekekről többek között a többszörös fesztiváldíjas Sol Oriens Kórus gondoskodott.

A 2018-as év Mátyás király-emlékév. Ebben az évben születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából januártól decemberig, változatos programokkal emlékezik rá az egész Kárpát-medence. Uralkodásának 32 éve alatt Magyarország királya mellett Dalmácia, Horvátország, Csehország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország és Bulgária uralkodója is volt Mátyás király, születési nevén Hunyadi Mátyás. Már életében is vitákat váltott ki uralkodói teljesítménye. Mi mégis legszívesebben talán a népmesék világából kedvelt Mátyás, az igazságos alakjára emlékszünk. A debreceni program is ehhez az emlékévhez kapcsolódott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!