Debrecen hírei

2018.06.05. 09:37

Színháznap németül Debrecenben

Debrecen - Június 7-én, csütörtökön színháznapot tart a Debreceni Német Kulturális Fórum és Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete.

Debrecen - Június 7-én, csütörtökön színháznapot tart a Debreceni Német Kulturális Fórum és Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete.

Délelőtt 10 órától középiskolás drámafesztivál lesz az egyetem főépületében, az Auditorium Maximumban, délután a Magyarországi Német Színház mutat be két darabot: 13 órától bábelőadást a Kiskossuthban, 16 órától krimikomédiát a Víg Kamaraszínházban.

A német nyelvet és kultúrát népszerűsítő Német.Karrier.Siker elnevezésű kampányhoz csatlakozik színháznapjával a Debreceni Német Kulturális Fórum és Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete. A programok három helyszínen futnak, minden korosztálynak lehetősége lesz átélni a német nyelven játszott színdarabok varázsát.

Délelőtt a középiskolások kerülnek fókuszba. A Debreceni Egyetem főépületében, az Auditorium Maximumban mutatja be színielőadását a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum (Die unendliche Geschichte és Eine Hexengeschichte), a rakamazi Erzsébet Királyné Német Nemzetiségi Általános Iskola (Achtung! Aufnahme!), a tokaji SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma (Die Pubertät), a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola (Die Bremer Stadtmusikanten) és a szolnoki Széchenyi István Gimnázium (Frühlings Erwachen). Az előadások versenyeznek is egymással, az értékelés szempontjai a darabválasztás, a színrevitel, a kiejtés, az intonáció, a színészi játék, a nézőkre gyakorolt hatás.

Délután két színdarabot mutat be a Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn). Az óvodások és az általános iskolások a Grimm testvérek Tűzmanócska (Rumpelstilzchen) című bábelőadását nézhetik meg 13 órától a Kiskossuthban (a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájában). A mese arról szól, hogy a meggondolatlan beszéd veszélyes, a gonoszság ellen pedig soha nem szabad feladni a harcot. A „Mesék a bőröndből” alternatív német óra óvodásoknak és iskolásoknak. Ez a korosztály a német nyelvvel még csak ismerkedik, ezért egyes szavak, kifejezések magyarul is elhangzanak majd. A csodabőrönd festett falapjaiból áll a díszlet, a színészek bábokkal keltik életre a mesét.

Ügynökök, kalandok, szép nők, gyilkossági kísérletek! Rendkívül humoros színpadi élményt ígér Johannes Lang rendezésében a 39 lépcsőfok (Die 39 Stufen) a Víg Kamaraszínházban 16 órától. John Buchan 1915-ös kémregényét 1935-ben filmesítette meg Alfred Hitchock, a „borzongás mestere“. A filmklasszikust 2005-ben vitte színpadra Patrick Barlow, a krimivígjáték 2008 óta világszerte műsoron van. A kémthriller a hitchcocki feszültséget és az angol humort ötvözi, az előadás garantálja a jó szórakozást.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!