Debrecen hírei

2018.06.29. 16:33

Játékosan könnyebben megy a nyelvtanulás

Debrecen - A hangsúly azon van, hogy a gyerekek minél jobban érezzék magukat és sokat beszéljenek angolul.

Debrecen - A hangsúly azon van, hogy a gyerekek minél jobban érezzék magukat és sokat beszéljenek angolul.

Egy héten keresztül a szórakozásé, a kézműveskedésé, az éneklésé és a tanulásé volt a főszerep a debreceni Talentum Baptista Általános Iskolában, ahol anyanyelvi tanárok segítségével angol tábort szerveztek a diákoknak.

Ottjártunkkor a gyerekek éppen az utolsó néhány csoportos foglalkozáson vettek részt, egy részük az udvaron énekelt és táncolt, míg mások az osztálytermekben kézműveskedtek, vagy játékos feladatokat oldottak meg. A tábort négy évvel ezelőtt a baptista egyház és Szálváné Török Emese főszervező segítségével rendezték meg először, azóta pedig minden nyáron visszatérő vendégek az angol anyanyelvű tanárok.

Jótékonykodásra épül

Czirják Erikától, az iskola igazgatójától megtudtuk, hogy idén több mint hatvan diák és óvodás vesz részt az ingyenes foglalkozásokon. A tanárok munkáját felső tagozatos és középiskolás tanulók is segítik, ezzel is megkönnyítve a munkát.

- Az Amerikából érkezett tanáraink önkéntesek, minden szükséges eszközt hoztak magukkal, szóval ez egy hatalmas karitatív akció a részükről. A gyerekek szokás szerint reggeltől délig vannak, és minden évben egy adott témára építik fel az egész hetet. Idén a cirkuszt választották, így abba nyerhetnek bepillantást a gyerekek. Egész végig angolul folyik a munka, ezért a diákok kénytelenek úgy kommunikálni, tehát szinte észrevétlenül tanulnak meg rengeteg új szót és kifejezést.

Magyar gyökerek

Carol Ann Freemannel a foglalkozások közötti szünetben beszélgettünk, akitől megtudtuk, 2007 óta legalább 26 alkalommal járt már Magyarországon főként kezdő gyerekeket és felnőtteket tanítani. Idén összesen öten érkeztek Amerikából, illetve néhány Debrecenben élő amerikai fiatal is csatlakozott hozzájuk.

- A mostani tábor és a diákok is csodálatosak voltak, jó élmény volt ismét itt lenni. Örülünk neki, hogy a gyerekek élvezték, hogy mindent a cirkusz köré építettünk. A nagyszüleim Magyarországról, Szúcsról származnak, sokat meséltek nekem az országról, már azok alapján is megszerettem, pedig soha nem jártam itt. Miután a gyermekeim felnőttek, adódott egy lehetőség és elkezdhettem tanítani. Mindenképpen Magyarországra szerettem volna jönni, ezután kerültem kapcsolatba az iskolával – foglalta össze röviden.

Kifejtette, a diákok minden alkalommal nagyon ügyesek, és próbálják a lehető legjobban elsajátítani az angol nyelvet. Elmondása szerint egész végig nagyon aktívak voltak, és ez alatt a hét alatt sok új szóval gazdagodott a szókincsük. Sokan szinte mindent megértenek és válaszolni is tudnak a kérdésekre. Megtanulták, milyen állatok, formák és ételek vannak egy cirkuszban, hogy milyen színek vannak. Véleménye szerint az öt napba sok minden nem fér bele, viszont már az is sokat jelent, hogy hallják a helyes kiejtést és a szavak hangsúlyozását is.

Várják a következőt

Carol Ann szavaival a táborozók is egyetértettek, az első osztályos Pap Sándor Bence nagyon élvezte a tábort, elmondta, szereti az angol nyelvet, ezért örül annak, hogy idén már iskolásként is részt vehetett. Hangsúlyozta, leginkább a kézműveskedést szerette, főleg, hogy sok tárgyat kellett készíteniük, ami kapcsolódott a cirkuszokhoz. Pálosi Panna hozzátette, hogy zsonglőrlabdát és oroszlános nyakláncot is készítettek. A táborban ő is másodjára vesz részt, és kifejezetten élvezi, hogy sokat énekelnek és táncolnak.

- Tavaly is voltam, nagyon megszerettem, jó, hogy játék és éneklés közben tanulunk, szerintem sokkal jobb és könnyebb így, mint órán. Nem nehéz az sem, hogy csak angolul beszélnek velünk, mert amit nem értünk, azt lefordítják nekünk. Remélem, legközelebb még többet játszunk majd – fejtette ki Boros Bettina Flóra.

Kádár Dóra már ötödikes lesz, így ő leginkább a kisebbeknek segített, de ennek ellenére is nagyon jól érezte magát. Harmadik alkalommal volt már a táborban, és alig várja, hogy legyen jövőre is, mivel nagyon szereti, hogy játékosan tanulnak.

- Balogh Réka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!