Debrecen hírei

2018.04.12. 17:08

Zsinagógákban a holokausztról

Debrecen - A zsidóság kultúrájával, hagyományaival, történelmével ismerkedtek a katolikus Svetits diákjai.

Debrecen - A zsidóság kultúrájával, hagyományaival, történelmével ismerkedtek a katolikus Svetits diákjai.

A Debreceni Zsidó Hitközség Bajcsy Zsilinszky utcai székházában, valamint a cívisváros Kápolnási és Pásti utcai zsinagógáiban járt a debreceni Svetits Katolikus Általános Iskola és Gimnázium csaknem 300 diákja a holokauszt emléknap alkalmából csütörtökön.

A Pásti utcai templom udvarán, a vészkorszak 6 ezer debreceni áldozatának nevét tartalmazó emlékfal előtt Bártfay Katalin Zsuzsanna, a Svetits igazgatója lapunknak elmondta: fontosnak tartják, hogy a hozzájuk beiratkozott 12 és 16 év közötti korú gyerekek a múlt ezen részét is megismerjék. Tapasztalatai szerint ugyanis tanítványaik nagy része szinte semmit nem tud erről. Ugyanakkor nyitottak, fogékonyak erre – tette hozzá.

A katolikus iskola diákjai csütörtökön a zsidó hitközség székházában egy a holokausztról szóló dokumentumfilmet néztek meg, míg a két zsinagógában a zsidóság kultúrájával, hagyományával, történelmével ismerkedtek.

A jövő magyar társadalmának akkor van esélye, ha tanulunk a hibákból. Ha úgy tudunk egymás felé fordulni, hogy a békességet keressük, tiszteletben tartjuk egymást."

A személyes élmény ereje

A Pásti utcai zsinagóga udvarán a diákcsoport nyolcadikba járó két tagjával, Kókai Mátéval és Pete Andrással beszélgettünk akik elmondták, hogy a holokausztról eddig még nem tanultak az iskolában. Az ezzel kapcsolatos ismereteik nagyrészt dokumentum- és játékfilmekből, (például a Saul fiából), illetve nagyszüleik beszámolóiból származnak. Egyetértettek abban, hogy egy ilyen látogatás során jobban megértik, megjegyzik a történteket, mintha erről csak a tankönyvekből, a tanároktól tanulnának.

Ismerjük meg egymást

Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, a Debreceni Zsidó Hitközség alelnöke kifejtette: céljuk, hogy minél több fiatal látogassa meg szakrális tereiket, kapjanak információt a zsidó kultúráról, hagyományaikról, a debreceni zsidóság történetéről, hogy hiteles képet alkothassanak róluk és a vészkorszak helyi szörnyűségeiről. – Nincs misztikum, titok, bármit szívesen megmutatunk – fogalmazott.

A Debreceni Zsidó Hitközség további iskolák érdeklődésére is számít.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!