Debrecen hírei

2018.02.18. 08:19

Egyre több az influenzás beteg Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Jelenleg az influenza aktivitása erős, kiterjedése a megye teljes területét érinti.

Hajdú-Bihar - Jelenleg az influenza aktivitása erős, kiterjedése a megye teljes területét érinti.

 • Az influenza-­figyelőszolgálat 2018. 6. heti jelentései alapján Hajdú-Bihar megyében az előző héthez viszonyítva tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek száma. Az elmúlt héten mintegy 4500 új megbetegedés fordult elő Hajdú-Bihar megyében, hozzávetőleg ezerrel több mint az azt megelőző héten.
 • A betegek jelentős hányada – 42 százalék – 3 és 14 év közötti korosztályú (óvodás és általános iskolás korú), 32 százaléka 25-59 év, 18 százaléka 15-24 év közötti, míg 5 százalékuk 59 év feletti, 3 százalékuk pedig 0-3 éves, tájékoztatta a Naplót a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Az influenza-megbetegedés legjellemzőbb tünetei a hirtelen kezdet, a magas láz, fejfájás, köhögés, gyengeség, izomfájdalom.
 • Felhívták a figyelmet, hogy aki az influenzás megbetegedés tüneteit észleli magán, maradjon otthon, és gyógyulásáig lehetőleg ne menjen közösségbe.
 • Intenzíven terjed az influenza Hajdú-Bihar megyében, az elmúlt héten már mintegy 4500 új megbetegedés fordult elő, a kórházakba pedig 23 személyt vettek fel influenzaszerű megbetegedés miatt. Az influenza legjellemzőbb tünetei a magas láz, a fejfájás, a köhögés, a gyengeség, valamint az izomfájdalom. A lappangási idő – a fertőződés megtörténte és az első tünetek jelentkezése közötti időszak – általában 2-3 nap.

  Gyakori kézmosás

  A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint, általános szabályként elmondható, hogy járvány idején kerüljük a zsúfolt helyeket, tartsuk be az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel, tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Köhögéskor vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk és az orrunk elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba, ne a tenyérbe köhögjünk/tüsszentsünk). Gyakran mossunk kezet meleg vízzel, szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után.

  Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nemcsak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. Vannak ugyanis olyanok, akik nem olthatók (például a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők). A nem olthatók számára a védelmet az oltottak biztosíthatják.

  Ahogyan arról már korábban is írtunk, az influenza egy egyszerű megfázásnál általában súlyosabb betegség. A klinikai kép az egészen enyhétől a rendkívül súlyos, tüdőgyulladással járó formáig változhat. Ezekért a tünetekért az influenzavírus a felelős, de sokszor a vírusfertőzés által már meggyengített immunrendszert más baktériumok és vírusok is megtámadják.

  Kiket érinthet?

  A súlyosabb forma főként időseknél, csecsemőknél és krónikus alapbetegségben (például cukor- vagy szívbetegségben) szenvedőknél fordul elő, azonban bármilyen korú, előzőleg egészséges embereknél is jelentkezhet a súlyos, szövődményekkel járó forma.

  VK


  Látogatási tilalmakat rendeltek el

  A megye fekvőbeteg-intézményeiben látogatási tilalmak az alábbi osztályokon vannak érvényben

  A Debreceni Egyetem Klinikai Központ területén február 9-től:

  Transzplantációs Osztály

  Onkohaematológiai Osztály

  Szülészeti Osztály

  Intenzív osztályok

  Gyermekgyógyászati Klinika

  A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház teljes területén február 13-tól.

  A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház területén február 14-től:

  Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály

  Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

  Gyermekgyógyászati Osztály

  Sürgősségi Betegellátó Osztály

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!