Debrecen hírei

2018.02.25. 12:02

„A kommunizmus máig velünk él”

Debrecen - Megemlékezést tartottak Debrecenben, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

Debrecen - Megemlékezést tartottak Debrecenben, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

– A világon mintegy 100 millióra tehető a kommunizmus áldozatainak száma. Ők az életükkel fizettek, különböző ideig elzárva, internálva voltak, munkatáborokban dolgoztak, vagy szó szerint megnyomorodtak – mondta el lapunknak Pósán László országgyűlési képviselő.

Hangsúlyozta: Magyarországon az 1950-es években mintegy kétmillió embert tartott nyilván az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) a rendszer potenciális ellenségeként; ez az akkori 9 milliós lakosság mintegy 20 százaléka volt.

Személtette a kommunizmust

A kommunizmus áldozatainak emléknapja (februrár 25.) alkalmából az Adjátok vissza a hegyeimet Alapítvány megemlékezést tartott szombaton Debrecenben, az Egyetem téri Melocco szobornál.

Fotók: Molnár Péter

Pósán László beszédében Zsindely Ferenc miniszter történetét idézte fel, mely jól szimbolizálja és érzékelteti a kommunizmus „etikáját”, eljárását, valamint a hatalom cinizmusát. – Zsindely Ferenc feleségével, Tüdős Klárával a háború alatt a svédekkel karöltve több ezer üldözött életét mentette meg. Többek között Apró Antal kommunista politikust is, kinek felesége és gyermekei is a Zsindely házaspár Istenhegyi úti villájában élte meg a szovjet csapatok bejövetelét.

Ennek ellenére 1945 után a Zsindely házaspár rákerült a B-listára, a belügyminiszter megtiltotta nekik, hogy elhagyják a fővárost – mondta az országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy mindez akkor változott meg, amikor Zsindelyék az Istenhegyi úti villájuk tulajdonjogát átíratták az ÁVH-ra. Így lehetőséget kaptak arra, hogy elhagyják Budapestet, majd egy balatonlellei albérletben éltek. Amikor azonban anyagi nehézségeik lettek, Tüdős Klára Apró Klárától (Apró Antal felesége) kért segítséget – viszonzásul, hogy korábban ők mentették meg őket – ám Apróék mégsem segítettek.

Máig érzékelhető

„Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.” – idézte Alekszandr Szolczenyicin mondatát Pósán László.

– A kommunizmus szelleme, erkölcstelensége, cinizmusa mind a mai napig velünk él – jelentette ki.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!