Debrecen hírei

2018.01.05. 09:30

Változik a közigazgatási bíráskodás

Debrecen - A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság lett a nyolc régióközpont egyike.

Debrecen - A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság lett a nyolc régióközpont egyike.

Január elsejével komoly változások történtek a bírósági szervezeten belül, közel negyven, a bíróságok munkáját érintő jogszabály változott, melyek teljesen új szervezeti keretet adtak a közigazgatási és munkaügyi bíráskodásnak. Az átalakításokkal az igazságügyi kormányzat célja, hogy egyre nagyobb önállóságot kapjon a közigazgatási bíráskodás – hangzott el a módosításokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

A legfőbb változást a most létrejövő regionális központok jelentik, ugyanis mostantól az eddigi 20 közigazgatási bíróság közül nyolc kiemelt szerephez jutott, így a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (KMB) is. Ez azt jelenti, hogy az eddig a Szolnoki és Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatáskörébe és illetékességébe tartozó egyes közigazgatási ügyek az év első napjától a cívisvárosi bíróság, kisebb részben pedig a Fővárosi Törvényszék elsőfokú hatáskörébe kerültek.

Fotó: Molnár Péter

– Egy alkotmányos jogállamban alapvető követelmény, és a jogállamiság lényegi eleme, hogy a közigazgatás bírósági kontroll alatt álljon. Mostantól a bírósági eljárásban főszabállyá válik a társas bíráskodás, ami azt jelenti, hogy három hivatásos bíró fog az első fokon megjelenő ügyekben is eljárni. Minimálisra szűkülnek a nemperes eljárás keretében intézhető ügyek, a bíróság ezekben is peres eljárási rend szerint jár majd el – hívta fel a figyelmet dr. Figula Ildikó, a Debreceni KMB elnöke.

Bővül a létszám

A szociális jellegű közigazgatási ügyek továbbra is az adott megyében maradnak, az adójoggal, földjogokkal, idegenrendészettel és menekültüggyel kapcsolatos pereket azonban a debreceni KMB tárgyalja. Mostantól az úgynevezett „hézagmentesség” jegyében sokkal több közigazgatási ügyben lehet pert indítani, viszont szűkítették a fellebbezés lehetőségét, másodfokon pedig ezentúl a Fővárosi Törvényszék dönthet.

– A debreceni KMB tavaly 1429 ügy érkezése mellett 1563 ügyet fejezett be, melyek nagy része három-hat hónap alatt lezajlott. Az ügyszám a jövőben várhatóan emelkedni fog, amely nagyobb létszámot igényel, így év végéig fokozatosan 27 főre bővítik a bírói kart, melynek következtében a létszám év végére az 54 igazságügyi alkalmazottal megközelíti majd a 100 főt – mondta el Figula Ildikó. A felduzzadt létszám miatt, várhatóan március végétől, a Gazdasági Kollégium és a Cégbíróság az Arany János utca 30. szám alatti irodaépületbe költözik, míg a KMB marad a Perényi utcán.

HBN–MSZ


[related-post post_id="3723061"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!