Debrecen hírei

2015.08.31. 12:58

Több vonalon változik a helyközi autóbuszjáratok menetrendje szeptembertől

Az iskolakezdés idejétől várhatóan növekvő utasforgalom, illetve az elmúlt időszakban jelzett utazási igények, lakossági és önkormányzati megkeresések kapcsán szeptember 1-jétől az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. autóbuszjáratainak menetrendjében módosítások lépnek életbe.

Az iskolakezdés idejétől várhatóan növekvő utasforgalom, illetve az elmúlt időszakban jelzett utazási igények, lakossági és önkormányzati megkeresések kapcsán szeptember 1-jétől az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. autóbuszjáratainak menetrendjében módosítások lépnek életbe.

A társaság kéri tisztelt utasait, hogy a változásokról és az aktuális menetrendekről tájékozódjanak a www.emkk.hu weboldalon, illetve az autóbusz-állomások információs szolgálatainál és a megállóhelyi indulási jegyzékeken.

Az utazási lehetőségeket több esetben új járatok forgalomba helyezésével, vagy a meglévőek útvonalának meghosszabbításával bővítik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében:

Többek között a 3738 Miskolc-Kistokaj autóbuszvonal járatainak Sajópetriig történő közlekedtetésével lehetővé válik a gyorsabb eljutás Sajópetriből a Kistokaji Általános Iskolába, illetve Miskolcra. Kazincbarcikáról iskolai előadási napokon 6.35 órai indulással új járatot helyeznek forgalomba. A 3970 Tiszaújváros-Sajóörös-Tiszaújváros autóbuszvonalon iskolai előadási napokon 7.20 órakor és 16.05 órakor indulnak új járatok, melyekkel a Sajóörösről a Sajószögedi iskolába járó diákok el- és hazautazása megoldódik. A Sajószentpéteren tanuló diákok hazaszállításának biztosítása érdekében 15.30 órai indulással új járat közlekedik Sajószentpéterről Varbóra valamennyi településre való betéréssel. Varbóról Sajószentpéterre iskolai előadási napokon 16.10 órakor, Tiszaújvárosból Muhiba szintén iskolai előadási napokon 16.05 órakor indítanak új járatokat.

Az eljutási lehetőségek javítása érdekében egyes járatok menetrendjébe újabb megállóhelyeket iktattak be. Így például a Miskolcról 10.00 órakor Mezőkövesdre induló járatot 10.37 órakor Emőd, aut.ford megállóhelyen is megállítják. Az Encsről 15.40 órakor Hejcére közlekedő járat Fony településre történő betérését önkormányzati kérésre biztosítják, az Encsre iskolába járó gyerekek hazautazásának megkönnyítése érdekében. A 4157 Ózd-Eger-Mezőkövesd autóbuszvonal valamennyi járatát megállítják Ózd, Pázmány út 150. megállóhelyen, így az Ózdról, illetve Ózdra utazók számára csökken a rágyalogolási távolság.

Hajdú-Bihar megyében:

A 4476 Hajdúszoboszló-Nagyhegyes-Balmazújváros autóbuszvonalon a Hajdúszoboszlóról munkanapokon 15.00 órakor induló járatot Elep, lakótelep érintésével közlekedtetik, mellyel megoldódik a Nagyhegyesen tanuló elepi iskolás gyerekek hazautazása.

A 4414 [Debrecen-] Vámospércs-Fülöp-Penészlek-Nyírbéltek-Nyíradony autóbuszvonalon iskolai előadási napokon Fülöpről 20.40 órakor induló járatot Debrecen-Fülöp viszonylatra is kiterjesztik. Ennek megfelelően a járat Debrecen, autóbusz-állomás megállóhelyről 19.30 órakor indul, Penészlek, aut.ford. megállóhelyre 20.49 órakor érkezik.

Iskolai előadási napokon a 4452 Debrecen-Balmazújváros autóbuszvonalon új járatot helyeznek forgalomba. A járat Debrecen, autóbusz-állomásról 6.25 órakor indul, Balmazújváros, Tüzép telep megállóhelyhez 7.00 órakor érkezik.

Az eljutási lehetőségek javítása érdekében, továbbá a műszakkezdéshez és befejezéshez igazodva egyes járatok menetrendjébe újabb megállóhelyeket iktattak be. Így például az 1447 Debrecen-Eger-Salgótarján autóbuszvonalon a Debrecenből 6.50 órakor, Salgótarjánból 14.20 órakor és Egerből 16.00 órakor induló járatokat Balmazújváros,Telekföld megállóhelyen is megállítják. A 4445 Debrecen-Hajdúszoboszló autóbuszvonalon a Hajdúszoboszlóról 4.25 órakor induló járatok pedig a Kösely Zrt., az Omegaplast Kft., a Curver Kft. és a Sári major elnevezésű megállóhelyen is megállnak.

A 4467 Hajdúnánás-Tiszavasvári autóbuszvonalon a Tiszavasváriból bejáró megváltozott munkaképességű emberek munkarendjéhez is igazodva útvonal, indulási időpont- és menetidő-korrekciókat hajtanak végre.

A Berettyóújfalu, Morotva városrészen élők számára az autóbusz-közlekedés könnyebben elérhetőbbé tétele, a rágyalogolási távolság csökkentése érdekében a Berettyóújfalu, Puskin u. elnevezésű megállóhelyen is megállítják a 4505 Berettyóújfalu-Váncsod autóbuszvonalon a Berettyóújfaluból 7.20, 7.30, 18.20, illetve a Váncsodról 12.15 és 17.45 órakor induló, valamint a 4512 [Debrecen-] Berettyóújfalu-Csökmő-Szeghalom autóbuszvonalon a Berettyóújfaluból 14.10, 16.45, az Újirázról 4.30, a Szeghalomból 5.25, a Vekerdről 7.10, 8.30 és 13.40 órakor, illetve Darvasról 7.00 órakor induló járatokat.

Lakossági észrevétel alapján a 4491 Hajdúnánás-Hajdúdorog-Újfehértó autóbuszvonalon az Újfehértóról 6.20 órakor induló járatot 10 perccel korábban közlekedtetik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében:

A menetrend minőségének javítása, a csatlakozások biztosítása, a járatok útvonalának bővítése azt a célt szolgálja, hogy minél többen vegyék igénybe a járatokat. Ennek a célkitűzésnek eleget téve a Nyírbátorból Nyírmihálydiba iskolai előadási napokon 5.27 órakor Nyírmihálydiba közlekedő autóbuszjáratot önkormányzati kérésre 10 perccel korábban, 5.17 órakor indítják és betérítik Nyírgelse belterületére is. Ezzel a módosítással csatlakozást biztosítanak a Nyíregyházára közlekedő járathoz Nyírmihálydiban, lehetővé téve a Nyíregyházára való eljutást a reggeli időszakban Nyírgelse belterületéről is.

A Záhonyból 14.25 órakor Mándokra közlekedő autóbuszjáratot a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola diákjainak kérésére az utazási lehetőségek javítása érdekében iskolai előadási napokon 5 perccel később, 14.30 órakor közlekedtetik.

Az autóbuszjáratok indulási- és menetideje a teljes régióban több esetben módosul, például iskola- vagy műszakkezdésre történő beérés, vagy a csatlakozási lehetőségek biztosítása érdekében. A társaság kéri tisztelt utasait, az érvényes menetrendet utazás előtt ellenőrizzék a honlapon (www.emkk.hu, www.menetrendek.hu), az autóbusz-állomásokon, illetve a megállóhelyi indulási jegyzékeken.

További információk a tanévkezdéshez kapcsolódóan – diákigazolvány

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. tájékoztatja utasait, hogy a 15/1999.(III.24.) OM és a 30/1999.(II.15.) Korm. rendelet  2.§ 1/b. pontjában foglaltak alapján a tanuló, hallgató az utazási kedvezményre való jogosultságát az érvényes Diákigazolvánnyal igazolja. Diákok kedvezményes bérletet csak érvényes bérletigazolvány vagy bérletváltó kártya, a nem elektronikus igazolványt alkalmazó helyeken érvényes diákigazolvány + viszonylatigazoló lap megléte esetén válthatnak. A bérletkártya és a bérletváltó kártya igénylés feltétele az érvényes diákigazolvány.

Diákigazolvány, illetve érvényes diákigazolvány hiányában az alábbiak szerint váltható tanuló havibérlet:

1.  a tanuló bemutatja a tanintézetek által kiadott, sorszámozott "Igazolást"

2.  a tanuló bemutatja a tanintézetek által kiadott „Igazolást”, és a meglévő, 2015. október 31-ig érvényes diákigazolványát

Amennyiben a havibérlet érvényességi idején belül a tanuló, hallgató az állandó diákigazolványt megkapja, a tanuló bérletjegy hátoldalán fel kell tüntetnie az állandó diákigazolvány számát, valamint bérletkártya igénylőlapot kell kitölteni, és leadni.

KELLEMES UTAZÁST KÍVÁN AZ

Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!