Debrecen hírei

2014.01.21. 14:54

Mennyi egy atom?

Debrecen -<em> A parányitól a végtelenig, a mécsestől a csillagokig</em> alcímmel Raics Péter fizikus előadásával folytatódik az egyetem ismeretterjesztő sorozata.

Debrecen - A parányitól a végtelenig, a mécsestől a csillagokig alcímmel Raics Péter fizikus előadásával folytatódik az egyetem ismeretterjesztő sorozata.

A Science Café kéthetente, az intézmény falain kívül, szokatlan környezetben - szerda délutánonként a Libri Könyvesboltban - népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

A január 22-én következő előadás címe: Mennyi egy atom?

A Debreceni Egyetem fizikusai az elméleti és kísérleti, alap- és alkalmazott kutatásokban nemzetközi elismertséget szereztek szinte minden lényeges területen: csillagászat (űrkutatás, napfizika), szilárdtestek vizsgálata, molekula-, atom-, atommag- és részecskefizika, biofizika, orvosi alkalmazások, energetika, informatika... Aktív résztvevői nagy nemzetközi együttműködéssel folyó programoknak. Mindezt ember-központúan, az oktatás szolgálatába állítva végzik, folytatva az „újkori” egyetem nyolc évtizedes hagyományait a tudós- és tanárképzésben - fogalmazott Raics Péter fizikus, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense.

A beszélgetés áttekintést ad a kutatási területekről, az oktatás szerkezetéről, irányairól. Néhány példán keresztül részletesebben bemutatja, hogy a diákok aktív közreműködésével hogyan lehet eljutni az alapkutatástól az alkalmazásokig, az oktatásban felhasznált módszerektől a fizika csúcstechnológiájáig, és mindez hogyan hat vissza a fizika tanítására, a kutatók és a tanárok képzésére, valamint az egyetemi oktatók fejlődésére.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!