Debrecen hírei

2012.07.03. 12:42

Szakály Péter: „Nagyon jól érzem magam Debrecenben”

Labdarúgás - A középpályás a remekül sikerült szezon után sem vágyik mindenáron külföldre.

Labdarúgás - A középpályás a remekül sikerült szezon után sem vágyik mindenáron külföldre.Tavaly nyáron megválasztották a DVSC-Teva csapatkapitányának, tavasszal bajnokságot és Magyar Kupát nyert a gárdával, bemutatkozhatott a válogatottban és két szavazáson is őt választották a szezon legjobb futballistájának. A Hajdú-bihari Napló vendége volt Szakály Péter, a 26 éves labdarúgóval készült interjú második részét olvashatják.

 

Júniusban bemutatkozott a válogatottban Csehország, illetve Írország ellen. Milyen élményekkel gazdagodott és milyen tanulságokkal járt ez a két meccs az Ön számára?

Szakály Péter: Egervári Sándor szövetségi kapitányt többször támadták, hogy csak a külföldön játszókra számít, az NB I-ből nem nagyon válogat be senkit, de bebizonyosodott, ez nem így van. Télen a törökországi edzőtáborban is kint jártak és megtekintették az ott készülő csapatokat, azaz korábban is szem előtt voltunk. Éppen ezért hívták össze a ligaválogatottat, azon az összetartáson beszéltünk a kapitánnyal, aki elmondta, hogy figyeli a debreceni játékosokat. Varga Józsi már régebb óta a nemzeti csapat tagja, de kiderült, hogy Mészáros Norbert és az én játékom is tetszik a válogatott szakvezetőjének. Közölte velem, ha továbbra is jó teljesítményt nyújtok, akkor bemutatkozhatom majd címeres mezben. Ez be is következett, igaz, ehhez kellett az is, hogy többen is sérültek voltak, ennek köszönhetően mindkétszer a kezdőcsapatban kaptam helyet. Óriási élmény volt ez számomra, az idény megkoronázása, ugyanis az elmúlt szezonban — az edzőmeccseket is ideszámítva — nem voltam vesztes csapat tagja. Ezért egyébként a nagymamámnak is hálával tartozom, mert mindig imádkozott a templomban, hogy sikeres legyünk az öcsémmel, ez most nekem jött össze inkább... Nagyon jó ellenfelek ellen léphettem pályára, hiszen a csehek és az írek is ott voltak az Európa-bajnokságon. Óriási fegyvertény, hogy előbbi gárdát legyőztük idegenben, míg az írek ellen ha szerencsénk van, nyerhettünk volna a döntetlen helyett.

 

Mire lehet képes a Loki a nemzetközi porondon és mit vár a hamarosan rajtoló bajnokságtól?

Szakály Péter: Az elmúlt szezonban elért eredmények, a mutatott játék és a gárda erőssége bizakodásra adhat okot a BL-selejtezőben, s ugyebár az a legnagyobb erősítés, ha egy csapat együtt marad. Ha egy-két minőségi játékost is sikerül igazolnunk, akkor még erősebbek lehetünk a nemzetközi porondon. Úgy vélem, ismét elérhetünk egy olyan eredményt, amire büszkék lehetünk: nem titkolt célunk, hogy valamelyik sorozat főtáblájára jussunk. A nagy siker a BL-csoportkör lenne, de én nem lennék elégedetlen akkor sem, ha az Európa Ligában folytathatnánk ősszel. Azért dolgozunk, hogy ez sikerüljön, de elsőként az albán Skenderbeut kell fölülmúlnunk! Bő a keretünk, ezért a rotáció lehetősége megvan a bajnokságban, hiszen minőségi játékosok ülnek a kispadon is, akik beszállva bármikor hasznára tudnak lenni a Lokinak. Vélhetően idén is a Videoton és a Győr lesz a lesz a legfőbb riválisunk, hiszen ez a két együttes minden szempontból próbál felzárkózni Európához. Mindent elkövetünk majd, hogy újra mi végezzünk az élen.

 

Jelenleg Debrecenben készül az öccse, Szakály Dénes. Mennyi esély van arra, hogy itt folytassa pályafutását és milyen érzés lenne újra egy csapatban futballozni vele?

Szakály Péter: Remek érzés lenne, ha csapattársak lennénk, mint annak idején Kaposváron. Dénes jelen pillanatban a Videoton játékosa, de szabadlistára került, mert nem számítanak rá, ahogyan például Gosztonyi Andrásra sem. Szima Gábor, a DVSC első embere rákérdezett, mi a helyzet vele és a két klubelnök megegyezett abban, hogy a Loki edzéslehetőséget biztosít a számára. Nem szeretném, ha elkallódna, ezért örülök, hogy most jó helyen van. Fiatal labdarúgóról van szó, az az érdeke, hogy játszani tudjon, akár itt, akár valahol kölcsönben. Ha esetleg a DVSC-be igazolna, a jövő embere lehetne Debrecenben.

 

Mennyire foglalkoztatja egy esetleges külföldi szerződés lehetősége, vágyik-e nívósabb bajnokságba s ha igen, melyikbe?

Szakály Péter: Egy ennyire sikeres szezon után kapósabbak a játékosok, ez tény. Ez a klubnak is jó, mert jobban előtérbe kerül és a futballistának is visszajelzés, hogy jól teljesített. Vannak tehát érdeklődők, de a klubnál most az a koncepció, hogy a leendő stadion elkészültekor legyen egy jó csapat is Debrecenben. Eddig sem volt jellemző a gárda kiárusítása, most pedig annyira együtt van a társaság, hogy vétek lenne szélnek ereszteni a meghatározó labdarúgókat. Ráadásul a nyugati klubok sem kapkodnak ész nélkül mindenki után, kétszer is megnézik, kiért fizetnek ki jelentősebb összeget. Egyszer majd szeretném én is kipróbálni magam külföldön, de semmiképpen sem a Loki rovására, csak akkor távoznék, ha a klubnak és nekem is előnyös lenne az ajánlat. A belga bajnokság első hat helyezettjének bármelyikében el tudnám képzelni a jövőmet, esetleg a holland pontvadászat egyik meghatározó együttesében, szerintem ez lehet a realitás. De jelenleg nagyon jól érzem magam Debrecenben, nem sok csapat lenne a Lokin kívül, amelyben hasonló célokért küzdhetnék, hiszen bármelyik sorozat főtáblájára kerülni az álmok netovábbja lenne!

 

Mi a hobbija Szakály Péternek és miként képzeli el a jövőjét, ha már befejezte a pályafutását?

Szakály Péter: Én sem vagyok csodabogár, különleges hobbijaim nincsenek. Máté Petivel gyakran eljárunk horgászni, de szeretek otthon ülni és meccseket nézni is, a külföldiek mellett sok magyar mérkőzést láttam az elmúlt bajnokságban. De ha úgy hozza kedvem, jöhet a playstation és a internetes hírek böngészése is. Ami jövőmet illeti: engem arra tanítottak a szüleim, hogy ne csak napról napra éljek. Vannak különböző befektetéseim és később szeretnék a vendéglátásban is tevékenykedni. De azon is gondolkodom, hogy elvégzek egy edzői tanfolyamot, mert ez a vállfaja is foglalkoztat a futballnak. Majd meglátjuk, hol kötök ki a jövőben.

Tamás Nándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában