Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.10.07. 18:23

Hagyományt őriznének a mindszentiek

<p>Miskolc - Mindszenti részönkormányzat: létrejöttével a tizenötödik alakult meg Miskolcon. A szeptemberi közgyűlési ülésen adták áldásukat a miskolci önkormányzati képviselők a megalakulásra. <dia width="900" height="700" alt="Hagyományt őriznek 2008.10.07"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hagyom_nyt___337_riznek_2008_10_07/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hagyományt őriznek 2008.10.07" /></a></dia></p>

Elnöke Mokrai Mihály (Miskolc alpolgármestere) lett. Létrehozását a többi részönkormányzat megfelelő működése, valamint a pályázatokon való sikeres részvétel kapcsán felmerült igény indokolta, olvasható a közgyűlésen elfogadott előterjesztésben. Mokrai Mihálytól megtudtuk, az igazi cél a hagyományőrzés volt.
– Talán kevesen tudják, hogy Mindszent önálló település volt a XVII. században – mondta. – Amikor a törökök feldúlták Tapolcát, az ott élők bemenekültek Miskolcra. Ekkor a város erősen református volt, itt, ezen a területen viszont főként katolikusok éltek. Ők voltak, akik a Mindszenti templomot megépíttették. Mindszent egyébként egészen Miskolc egységesítéséig volt külön település.

A tizenötödik

Mokrai Mihálytól még megtudtuk, ez a terület hagyományosan a Mindszenti temető, a templom környéke, valamint az Avastól lefelé található utcák, mint például a ma is létező Avasalja, Meggyesalja, vagy a más megszűnt Kiskassai utcák területe.

– A részönkormányzat a hagyományőrzés mellett a ma problémáival is szeretne foglalkozni – folytatta a képviselő. Hozzájárulnának a templom felújításához, és a lakótelepen élők életkörülményeinek javítása is a céljaik közé tartozik. A részletek még a jövő titka, hiszen épp hogy a megalakuló ülésükön vannak túl.

Legutóbb egyébként 2006. májusában számoltunk be részönkormányzatok alakulásáról: összesen hétről. A mostanival együtt tizenötre nőtt a számuk Miskolcon.

Miskolci részönkormányzatok

– Avasi településrészi önkormányzat
– Bükkszentlászó településrészi önkormányzat
– Görömböly településrészi önkormányzat
– Diósgyőr városközpont településrészi önkormányzat
– Győri kapui településrészi önkormányzat
– Hejőcsabai településrészi önkormányzat
– Kiliáni településrészi önkormányzat

– Komlóstetői településrészi önkormányzat

– Martin-Kertváros településrészi önkormányzat

– Perecesi településrészi önkormányzat

– Petneházi településrészi önkormányzat
– Szentpéteri kapui településrészi önkormányzat
– Szirma településrészi önkormányzat

– Tapolca településrészi önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!