Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.09.03. 07:36

Ismét eladó a miskolci ITC épülete

<p>Miskolc - Várhatóan csütörtöki ülésén dönt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) épületének értékesítéséről.</p>

Négyszeri sikertelen próbálkozást követően múlt hónapban ismét pályázat útján keresett vevőt a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC), vagy ahogyan többen ismerik – volt megyei pártpalota – épületére a tulajdonos Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke annyit árult el a részletekről, hogy a pályázat nyomán több jelentkező is megvásárolta a részletes feltételeket tartalmazó tenderfüzetet, ám végül egyetlen ajánlat érkezett, ám az – mint mondta – az eddigieknél kedvezőbb.

Megtudhattuk azt is, hogy várhatóan a szeptember havi rendes közgyűlési ülés (ez szeptember 4-én, azaz holnap délelőtt 10 órakor kezdődik a megyeháta dísztermében) dönt a pályázat sorsáról. Annyi bizonyos, hogy a közgyűlés előzetesen meghirdetett napirendi pontjai között nem szerepel az ITC-ről szóló előterjesztés. Lehetőség van azonban aznap, sürgősséggel előterjeszteni a javaslatot.

Áron alul nem...

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy a megyei közgyűlés 2007 márciusában jelölte ki értékesítésre az ITC épületét. A döntés nyomán három alkalommal írtak ki pályázatot – eredménytelenül – az egymilliárd forintnál értékesebbnek tartott ingatlan eladására, majd egy múlt novemberi közgyűlési határozat nyomán negyedszer értékhatár megjelölése nélkül írtak ki pályázatot. Minimális irányárnak ekkor is valamivel több, mint nettó 1 milliárd forintot jelöltek meg. Két pályázat érkezett, a miskolci Alexabi Ingatlanforgalmazó Kft. nettó 540 milliót, a Trekk-Invest Ingatlanforgalmazó és Kereskedelmi Kft. nettó 610 millió forintot ajánlott. A versenytárgyalás sem hozott eredményt, hiszen a Trekk-Invest végső ajánlata 620 millió forint volt. A bírálóbizottság ajánlatára a megyei közgyűlés december 20-i ülésén úgy döntött, eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot és arra utasítja a hivatal illetékes főosztályát, gondoskodjék egy ismételt felhívás közzétételéről. Ez a pályázat jelent meg nyáron.

Egyensúly javítására?

Az már a korábbi próbálkozások nyomán is kiderült, hogy a megyei önkormányzat vezetése a költségvetés egyensúlyának javítására szeretné felhasználni az ingatlanértékesítésekből származó bevételeket.
Kormos Dénes, a megyei közgyűlés ellenzéki MSZP-frakciójának vezetője nem hallott arról, hogy a szeptember 4-i ülés napirendjén szerepelne az ITC eladása, de – mint mondta – a korábbi gyakorlat alapján nem lenne meglepve, ha az ülés előtt kapnák meg az erről szóló előterjesztést. „A frakció véleménye nem változott a kérdésben – jelentette ki a képviselőcsoport vezetője. – Nem tartjuk szerencsésnek a szerintünk jóval értékesebb ITC elkótyavetyélését. A költségvetés egyensúlyának biztosítása érdekében bocsátott kit több milliárdnyi kötvényt a megyei önkormányzat, ha ennek segítségével nem sikerül orvosolni a gondokat, akkor a gazdálkodásban lehet a hiba.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!