Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.09.02. 10:48

Húsz év lenyomata: Gömöri Műhely 1989-2008

<p>A Gömörszőlősi Művésztelep huszadik születésnapja alkalmából színes kiadványt jelent meg az elmúlt két évtized munlálkodását, ered,ényeit bemutatandó.</p>

Máger Ágnes festőművész, művészeti vezető, a jubileumi kiadvány, a Gömöri Műhely 1989-2008 egyik szerzője, kiadója és egyik szerkesztője a következőket írja a könyvben: „Honismereti, néprajzi, népzenei, művészettürténeti programokat szerveztünk, szervezünk a mai napig. Ezeket az eseményeket és a művésztelepi időszakban készült legjobb munkákat évente »házi« újságban örökítettük meg. Ezek az újságok hol írógéppel, hol kézzel íródtak és a keleméri, serényfalvai, putnoki, gömörszőlősi önkormányzatokon »sokszorosítódtak«. A házi kiadványokból egy az egyben, javítás nélkül emeltünk át oldalakat, mert ezeket dokumentumoknak tekintjük.”

Tiszta forrás

A kiadványból megtudhatjuk azt is, hogy a Gömörszőlősi Művésztelepen nyaranta húsz, de volt, hogy harminc felvételire készülő anyaországi és külországi magyar diák dolgozott, így mintegy 450-500 alkotó fodult meg benne. Máger Ágnes megfogalmazása szerint: „személyes és közösségi élmények, életre szóló impresszziók, a szeretet befogadása és kisugárzása volt az a tiszta forrás, mely táplálta növendékeimet és engem...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!