Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.09.20. 08:54

Elnézést kérnek valakik. Miért is?

<p>Elnézést. Ez áll egy táblán a Szinva parknál a magasba függesztve, olvasónk hívta fel rá a figyelmünket. Csütörtökön nem sikerült kideríteni, miért került ki a különös tábla, pénteken azonban fény derült a rejtélyre. <A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/eln%c3%a9z%c3%a9st%20video.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Ölelés - 2008.09.20."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_lel_s___2008_09_20_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ölelés - 2008.09.20." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az előzmények néhány hónappal ezelőttre nyúlnak vissza, amikor a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a Reneszánsz Év - 2008 keretében és támogatásával országos, nyílt pályázatot hirdetett public art munkák vidéki nagyvárosokban való megvalósítására. A cél az volt, hogy ne csak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is bemutassanak olyan műveket, amelyek az „utca emberét” kívánják megszólítani. Sok-sok pályamű érkezett, köztük az említett Elnézést tábla (Sugár János munkája), amelyek szeptember 17-től láthatók a miskolci főutcán. (A témában ma este tartanak sajtótájékoztatót a Diósgyőri várban, azért épp ott, mert az egyik kiállított művet tervezik bemutatni: különlegessége miatt csak sötétben látványos.)
A nyertes pályaművek szeptember 30-ig láthatók három miskolci helyszínen, a Szinva-teraszVillanyrendőri buszmegállóban, a Galéria előtti utcarészen, a diósgyőri várárokban, illetve busz-és villamosmegállókban és néhány középületen. Más városokhoz képest (Debrecenben, Dunaújvárosban, Egerben, Győrött, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen állítanak ki) Miskolcon látható a legtöbb köztéri mű, itt a beérkezett hat pályázatból öt alkotást talált megvalósításra érdemesnek a zsűri.

A nyertes pályaművek

Abonyi Alma: színes félgömbök az utcákon, tereken… a köztéren. Avagy köztéri művészet a vakok segítésére
Koronczi Endre: Ölelj meg bártan! A villanyrendőri buszmegállóban és a Kandia-közben felállított fehér szőrös, hatalmas babák ölelésre buzdítanak.
Mátrai ErikMartin Henrik: „Vízrom” – Hullám-tér-installáció. Sötétedés után válik láthatóvá. Speciális, világító horgász-damilok segítségével egy kimerevített vízhullám szerkezetet hoztak létre a Diósgyőri vár várárkában a híd alatti területen.
Szabics Ágnes: Túlélési gyakorlat 33. Az utcán előforduló mozdíthatatlan tárgyakra, elemekre reflektál; átalakítja, kiegészíti, így a kiszemelt felület és az ehhez készített fotó együttesen hoz létre egy művet. A Miskolci Galéria főutcai, a járda síkjába süllyesztett világítótestein fotóinstallációk láthatók.
Sugár János: Elnézést. A munka már két budapesti helyszínen is „működött”.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!