Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.09.20. 08:41

„Zömmel nagyon jó munkákat lehet látni”

<p>A másodikon díjazott volt, a mostanin zsűritag lett, a kettő között pedig Oscar-díjra jelölték Maestro című filmjéért M. Tóth Géza rendező. Az animációs filmek szakértőjét a CineFest fesztiválon kérdeztük.</p>

2005-ben, (a második miskolci CineFest időpontja volt ez) nevezte be Maestro című animációs filmjét M.Tóth Géza. A film hatalmas sikert aratott a fiatal filmesek fesztiválján, a zsűri a Nemzetközi Animációs Film Szekció kategóriában első díjjal jutalmazta. A filmet később Oscar-díjra jelölték.

ÉM: Hogyan emlékszik vissza arra a bizonyos 2005-ös győzelemre?
M. Tóth Géza: Sajnos, nem voltam itt a rendezvényen, így nem nagyon emlékszem. Illetve arra igen, hogy nagyon szép oklevelet kaptam, a mai napig kinn van a studió falán. És egyébként is, az első elismeréseim egyike volt a miskolci.

ÉM: Most viszont a „másik oldalon” ül: ön a fesztivál – immár az ötödik – zsűrijének tagja.
M. Tóth Géza: De nemcsak ez köt a városhoz. Korábban sokat kirándultam a családdal Szilvásvárad környékén, és jártam az avasi gimnáziumba is egy számomra nagyon érdekes szakkörbe. És aztán az operafesztivál... Három évben is itt voltam, Bartók Béla Csodálatos mandarinjához, majd A kékszakállú herceg várához készítettem szimfonikus animációt.
És valóban, most itt a CineFest.

ÉM: Milyennek tartja a fesztivált?
M. Tóth Géza: Nagyon erős a mezőny. Picit talán túl sok a film. Színes a paletta, sok a néznivaló, és már most látom, lesz elég vitatkoznivaló a többi zsűritaggal.

ÉM: Nehéz lesz a döntés?
M. Tóth Géza: Sok szempontot kell figyelembe venni. Sokan azt hiszik, hogy szubjektív dolog a döntés, az ítész izlésétől függ. Nekem nem az a kérdés, hogy melyik film tetszik, hanem hogy a filmkészítő mennyire tudta elérni azt, amit célul kitűzött. Mondjuk mennyire hiteles az alkotás, ha egy sorsot bemutató dokumentumfilmet készített. Vagy mennyire váratlanok, mennyire ülnek a poénok, ha gegfilmet.

ÉM: Látott kiemelkedően jó alkotást?
M. Tóth Géza: Persze, zömmel nagyon jó munkákat lehet látni. Tudni kell, hogy sok alkotás valamilyen műhely levonatát is magán viseli, sok a diplomafilm, fiatal filmes első rövid- vagy játékfilmje. A világ filmiskolái elképesztően jók.

ÉM: A magyarok helye hol van?
M. Tóth Géza: Ott vagyunk a mezőnyben. Minden évben van egy-két kimagasló mű, de ha nem, akkor is hozni tudjuk a megbízható színvonalat. Ezen a fesztiválon is vannak kedvenc filmjeim – nem árulom el melyek ezek –, s van egy-két jól sikerült munka, aminek én is – a tanítványaimról van szó – részese vagyok.

ÉM: Még tart néhány napig a fesztivál. Van-e program, amit szeretne megnézni?
M. Tóth Géza: Eddig főleg csak versenyfilmeket néztem. Amit viszont mindenképp szeretnék, az a pénteki animációs blokk. Az animációs filmek állnak hozzám legközelebb – gondolom, ezzel nem árulok el titkot.

ÉM: Ön rengeteg fesztiválon jár, többre zsűrinek is hívják. Hogyan látja: hol áll a miskolci a fesztiválok között?
M. Tóth Géza: Egyre jobb. De viszonylag kevés az alkotó, ez kevésbé szerencsés. Ha többen jönnének, akkor maradandóbb, emberibb lenne számukra, hosszabb időre szóló élmény alakulna ki bennük. A hangulat viszont nagyon jó. Én mindig jobban szerettem a vidéki nagyvárosokban rendezett fesztiválokat, azokat, amelyek mögé az egész város oda tud állni. Ezek sokkal családiasabbak, mint például a cannes-i, a velencei, a berlini filmfesztivál, amelyek jóval inkább a filmpiacról szólnak. Míg az előbbiek – így a miskolci is – inkább ünnepnek tekinthetők.

– Gördülékenyen zajlik, sok az érdeklődő, mondta Bíró Tibor, a CineFest, a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja igazgatója, amikor arról kérdeztük, milyennek látja a rendezvényt így, a közepetáján. (A fesztivál 21-én, vasárnap ér véget, az események helyszínei: a Kossuth mozi és a Hevesy-terem, valamint a Művészetek Háza Uránia és Béke terme.) Az elkövetkező napok programjaiból ízelítőként a ma (péntek) esti filmbemutatót említette: levetítik a Tabló című magyar filmet, ennek zenéjét a világhírű Alexander Ballanescu szerezte. A zenész és együttese az alkotó-közönség találkozóval egybekötött filmbemutató után koncertet ad a Művészetek Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!