Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.26. 15:05

Ongai riadó - vigyázat, vadveszély!

<p>Egy Ongára tartó személygépkocsi vezetője ütközött vaddal a sötét útszakaszon.&#160;A hirtelen történt esemény miatt elvesztette uralmát a gépjármű felett. Ezen az úton nem ez az első eset...&#160; <A href="http://video.boon.hu/members.roboxz/ongaautos.wmv/viewer.html"><STRONG>Videó az esetről</STRONG></A></p>

A vadon élő állatok bizonyára jobban tartanak a velünk való találkozástól mint mi. Hiába is igyekszünk elkerülni őket, útunk mégis keresztezheti egymást, ami legtöbbször végzetes az állatokra nézve. A szerencsétlen találkozások azonban autósok szempontjából is komoly veszélyforrást jelentenek. A legtöbb esetben hatalmas kárt okoznak a gépkocsiban, ritkábban akár az életünket is kockára teheti a vadakkal való nagysebességű ütközés.

Onga mellett nagy a kockázat

Szerda hajnalban egy Ongára tartó személygépkocsi vezetője hatalmas bajban találta magát egy eléugró vadállattal való ütközés miatt. Egy vadnyúl bukkant fel a sötét útszakaszon, majd a hirtelen történt eseményre reagálva vesztette el uralmát a gépjármű felett. A jármű másodpercek alatt tört totálkárosra, kinyíltak a légzsákok és a sofőr hatalmas szerencséjére csupán egy apró sérüléssel úszta meg a költséges kalandot.

Az információ hiánya

Az Ongára vezető úton nem ez az első eset. Az út mindkét oldalán "bőséges" az apróvad, de nem ritka hogy nagyobb testű állatok is keresztezik az úttestet. Az utóbbi időben egyre gyakrabban észleltek ilyen helyzeteket az arra közlekedők, amely felveti a kérdést, vajon miért nincs az útszakaszon vadveszélyre figyelmeztető tábla vagy az ilyen jellegű veszélyről tájékoztató jelzés. Bár ez önmagában nem gátolja meg a vadak kiszámíthatatlan felbukkanását, mégis fokozza az arra közlekedők éberségét, figyelmét.
Remélve, hogy az illetékesek minél hamarabb megteszik a szükséges lépéseket, arra kérjük az Onga körüli utakon közlekedőket: Vezessenek óvatosan !

Vezetéstechnikai tipp - Elkerülhetetlen ütközés esetére

Amennyiben még jut egy villanásnyi idejük az állat méretének felismerésében, és az nem haladja meg a motorháztető magasságát: ne rántsák el a kormányt! A lakott területen kívül megengedett 90km/h sebesség mellett ez garantált megcsúszást jelentene, de akár a felborulás veszélyét is magában rejtheti. Ehhez nyílvánvalóan hatalmas lélekjelenlét és némi rutin is szükséges. Azonban sose feledjük, az életünk drágább az autónknál, így ha már nincs másra lehetőség: a frontális ütközés és a vészfékezés kombinációját érdemes elhárító manőverként megkísérelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!