Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.14. 08:31

Kazincbarcika 1, 7 milliárd forintra pályázik

<p>Kazincbarcika Barcika 1, 7 milliárd forintos európai uniós támogatásra pályázik, többek között erről és az integrált városfejlesztési stratégiáról is döntött pénteken a rendkívüli képviselő-testületi ülésén Barcika önkormányzata</p>

Minderről Maros Éva, a barcikai önkormányzat sajtószóvivője tájékoztatta szerkeszstőségünket. Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere arról beszélt: az idei év a tervezések és a fejlesztések éve lesz. Elkészült Kazincbarcika Integrált Városfejlesztési Stratégiája, amelyet bemutattak a képviselőknek. A középtávú célok között szerepel a helyi foglalkoztatás bővítése, a szociális integráció és a város lakosságmegtartó képességének erősítése. A stratégia része az a három pályázat is, amelyet június 16-áig nyújt be a barcikai önkormányzat a Fejlesztési Ügynökséghez, amellyel 1, 7 milliárd forint európai uniós támogatásra pályázik. . Ennek segítségével indulhat el az észak-borsodi városban a panelrehabilitáció, a belváros rekonstrukciója, az autóbusz pályaudvar és környékének a megújítása, valamint a Herbolya- Régi telep megújítása.

A belváros rekonstrukciójára beadandó pályázat során 800 millió forint nyerhető el. Ennek keretében valósulhat meg az Egressy Béni út és a hozzá kapcsolódó terek rehabilitációja, az Egressy út tehermentesítését biztosító útfejlesztések, az Újvárosi Általános Iskola épületében ügyfélközpont és szolgáltatóház létrehozása, a piac felújításának első szakasza. A panelrehabilitációs pályázatot a Veres Péter és a Mikszáth Kálmán úti lakóépületek épületen kívüli felújítására, a bölcsőde, az orvosi rendelő, a gyógyszertár, a játszótér és a Márka ABC körüli közterület felújítására adják be. Itt az elnyerhető támogatás 500 millió forint. A harmadik pályázat keretében a Herbolya – Régi telepet szeretné felújítani az önkormányzat, de úgy, hogy ehhez egy szociális és foglalkoztatási programot is kapcsolnának. A harmadik pályázat során az elnyerhető összeg 400 millió forint.

Határoztak a képviselők arról is, hogy Kína Xiajun járás népi kormányától érkezett testvérvárosi megkeresésben együttműködnek a kínai vezetőkkel. Még 2006. nyarán fordultak levélben Kazincbarcikához a kínaiak, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesítsenek. Most tavasszal újabb meghívást kapott a város, amely során ez év június 27. és július 7. között vendégül látják a kazincbarcikai delegációt. Szitka Péter polgármester elmondta: a tervük az, hogy az új testvérvárosi kapcsolat egyfajta gazdasági testvérvárosi együttműködésként szolgáljon. A kínaiak célja ugyanis az: Kazincbarcika esetleg kapuként szolgáljon számukra nyugat- Európa és Kelet- Európa felé. Kazincbarcika pedig azt szeretné, hogy befektetőket találjon az ipari parkja számára, új, szakképzettséget igénylő munkahelyeket teremtve a barcikaiaknak. A kapcsolatfelvétel a közös érdekeket szolgálja, hogy mindkét fél fejlődhessen ezáltal.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!