Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.07. 09:13

Új pályázatikiírás a barcikai kórház működtetésére

<p>Kazincbarcika - Új pályázatot ír ki a Kazincbarcikai Városi Kórház hosszú távú működtetésére az észak-borsodi város önkormányzata.</p>

Erről és az előző nyilvános pályázati eljárás indoklással történő eredménytelennek nyilvánításáról döntött pénteken, rendkívüli képviselő-testületi ülésén a kazincbarcikai önkormányzat képviselő-testülete - tudtuk meg Maros Éva sajtószóvivőtől.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere arról beszélt: nem hozható felelős döntés, hiszen a pályázat kiírása óta eltelt időszakban tovább nőtt az egészségügyi intézmény adósságállománya, illetve számos, tisztázást igénylő adat és momentum is felvetődött. Ezért is javasolta az eseti bírálóbizottság a képviselő-testületnek azt: nyilvánítsák eredménytelenné a pályázati eljárást, és új pályázatot írjanak ki. Elmondta azt is, az eseti bírálóbizottság meghallgatta a pályázókat. Itt a három szakmai pályázó részéről is megfogalmazódott az új pályázat kiírásának az igénye a megváltozott körülmények miatt.

Mint ismeretes még tavaly október 12-én rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntöttek a barcikai városatyák úgy, hogy nyilvános pályázatot írnak ki az önkormányzat közfeladatát képező egészségügyi feladatok 20 évre történő átadásáról és a hozzá kapcsolódó vagyonkezelői jog átruházásáról. Az első pályázat eredménytelenné nyilvánítása után január 8-án volt az újabb pályázati határidő, ahol a Debreceni Egyetem, a Hospinvest Zrt, és a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház konzorciumban a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft–vel adták be pályázatukat. Hat ellenzéki képviselő márciusban helyi népszavazást kezdeményezett a kórház ügyében. A május 18-ai népszavazás azonban érvénytelen lett. A pályázók írásban nyilatkoztak arról, hogy a népszavazást követő testületi ülésig fenntartják beadott ajánlataikat.

Szitka Péter polgármester kifejtette véleményét a népszavazást javasló hat képviselő kezdeményezéséről. Úgy véli: kárt okoztak a városnak, mivel ezzel tovább tolódott a kórház ügye, vagyis halogatták a megoldás lehetőségét. Szerinte számos dologban a szavazást megelőzően valótlanságot állítottak, amelyek csak megnehezítették a tisztán látást. A polgármester reményét fejezte ki, hogy egy új fejezet nyílik a kórház ügyének megvalósításában. A vita, a diskurzus vélhetően a kórház jövőjéről szólhat majd. A barcikaiak, a kórház dolgozói, az ellátási területen élők ugyanis ezt várják Barcika képviselő-testületétől. A polgármester hangsúlyozta még azt is: a május 18-i népszavazáson nemmel voksoló több mint hatezer városlakó véleményét is figyelembe veszik, aggályaikat meghallgatják, és ennek megfelelően dolgozzák ki az új pályázati kiírást a Kazincbarcikai Városi Kórház hosszú távú üzemeltetésére. Ezen a területen a további nyíltságot és a megfelelő tájékoztatást tartják az egyik legfontosabb feladatnak.

A képviselők határozatba foglalták azt is, hogy felkérik dr Trencsényi Erzsébet kórházigazgatót, hogy az új pályázat kidolgozásánál működjön együtt a szakértőkkel és képviselőkkel a pontos adatszolgáltatás terén. Ezt kérik annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő a jövőben az a helyzet, mint az utóbbi időben, amikor kétes követelések derültek ki az intézményben. Az új pályázati kiírás tartalmáról június 30-ig dönt Kazincbarcika önkormányzata.

B. Gy.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!