Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.07. 09:09

„Lízingelt” szamár a Lyukóvölgyben

<p>Apró viskók, gyermekét a koszos utcán szoptató anya, feltört víkendházak, a belvárosból jól ismert kéregetők. Kosz, szemét mindenhol, a házak udvarain is. Ott talán még inkább. Ez van Miskolcon, a Lyukóvölgyben.</p>

Az ott lakókat – úgy látszik – ez nem zavarja, gyerekek ugrálnak az udvaron, van, ahol éppen láncfűrész a játékuk. Anyuka mellettük, de nem szól rájuk. Ez a látvány fogadja az embert, ha végigsétál a miskolci Lyukóvölgyben. Ott, ahol valamikor – mintegy 20 évvel ezelőtt – ápolt kiskerteket talált, aki arra járt. Ma már ezek csak nyomokban lelhetők fel, sok-sok putri, majd egyszer csak előbukkan egy rendezett kiskert. Sajnos, ez a ritkább. Érthető, hiszen a kiskert-tulajdonosoknak nincs kedvük rendezgetni portájukat. Leginkább ki sem járnak. Minek? A közelmúltban kitelepültek többsége ugyanis feltöri a házakat, tönkreteszi a kerteket, ellopják, ami még mozdítható az egykori víkendházból.
Ezt erősítette meg Soltész Csaba főhadnagy is, a Vasgyári rendőrőrs parancsnok-helyettes. Mint mondta: kisebb, vagyon elleni bűncselekmények jellemzőek a Lyukóvölgyre. Kollégáival végigkísért minket a területen, ahol a fent leírtakat tapasztaltuk. Ezek ellenére a főhadnagy szerint ez még a normálisabb környék, van Lyukónak ennél lepusztultabb része is. Nehéz elképzelni, de elhisszük.

Kéretik szemet hunyni

Az úton haladva hatalmas csokrokat cipelő kisgyerekekkel is találkoztunk. Megtudtuk, aznap ballagás volt az óvodában. A szülők már előre jelezték is a rendőrőrsre, hogy este egy kicsit hangosabbak lesznek, kérik szemet hunyni felette. Ezt azonban nem lehet, ha hangosak, el kell járni ellenük –mondta Soltész Csaba.
Vannak ilyen időszakok, amikor több a rendőri feladat az itt lakókkal szemben –mondták a rendőrök. Ilyen például a segélyosztás ideje, akkor egy hétig tart a mulatozás a környéken – tudtuk meg.
A rendőrök 24 órában járőröznek Lyukóvölgyben, heti rendszerességgel pedig a közterület-felügyelőkkel, mezőőrőkkel, polgárőrökkel, lovas- és kutyás rendőrökkel, és a főkapitányság bevetési szolgálatával együtt akcióznak. A közelmúltban köszönőlevelet is kaptak egy idős hölgytől –mesélte büszkén a főhadnagy.
Munkájuk még így is kevés. Legalábbis az ott élők szerint. A terület adottságai miatt – bokrok, dombok, erdős részek, és nem utolsósorban 9 négyzetkilométernyi terület – alkalmas arra, hogy a bűnőzök megbújjanak.
Amikor Kondorosi Ferenc, az Új Rend és Szabadság program kormánybiztosa, a közelmúltban Miskolcon járt, elvitték a Lyukóvölgybe is. Ő csak annyit mondott: azt hitte eddig, ilyen csak Dél-Amerikában van.

Beköltöznek

Mi a megoldás? Komplex program kellene, de ez már a város feladatain túlmutat– válaszolta Riba Istvánné (MSZP), a terület önkormányzati képviselője, aki szintén elkísért minket a Lyukóvölgybe. Neki már nem új a terep, sem a problémák, hiszen minden hónapban 3-4-szer bejárást tart a területen. Így azt is tudja, hogy kik költöznek ide. Mint mondta: főleg roma családok, akik bérházakban nem tudták fizetni a közüzemi díjakat, de itt olcsón telekhez jutnak. Vannak persze olyanok is, akik feltörik a hétvégi házakat és egyszerűen beköltöznek, és még többen, akik csak odaköltöznek a rokonaikhoz.
A szociális- és munkaügyi miniszter (Szűcs Erika, Miskolc korábbi alpolgármestere –a szerk.) ismeri ezeket a problémákat, reméljük, tud majd tenni ez ellen, hiszen a szociális törvény módosítására lenne szükség – mondta a képviselő.

Vannak többen is...

Egy hepehupás, gazos úton jutottunk el az egyik viskóig, amelyben egy család, többgeneráció él együtt. Az édesanya elmesélte 15-en élnek ott, a lánya pedig a mellettük lévő garázsban, az öt gyerekével. Egyikük dolgozik, a veje, egy építkezésen – mondta. A többiek segélyből és a gyes-ből élnek –tudtuk meg.
Vannak többen is a családban, csak azok börtönben, egyikük emberölés miatt –mondta.
A rendőröket ismerősként üdvözlik, hiszen a telken már többször volt dolguk a család tagjaival. Egyszer egy szamár miatt is nyomozniuk kellett. Ők csak úgy emlegették „lízingelt” szamár. Hiszen a család azt hitte, hogy már megvette, de mégsem, és a részleteket elfelejtették fizetni – fogalmazott óvatosan az egyik rendőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!