Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.07. 06:22

Tizenkét kőműves a Kopasz lábánál

<p>Tokaj - A New York Times-szal egyetértve már az amerikai építészek is ajánlják Tokajt.</p>

Tizenkét Egyesült Államokbéli építész járt a napokban a „borok fővárosában„, hogy ismerkedjen a Kopasz-hegy s a Tisza, Bodrog folyók között évről évre szépűlő Tokaj „pallérozottságával„.

A vendégek a város főépítésze, Bodonyi Csaba kalauzolásával megtekintették a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a II. Rákóczi Ferenc Körzeti Általános iskolaépület komplexumait. Ezt követően a Hétszőlő Rt. által felújított Dessewffy kastélyt tekinteték meg, majd az útjuk a Tisza – Bodrog torkolatához vezetett, ahol megtudhatták, hogy régiók és tájegységek találkozásánál állnak, ahol egykoron egy hadászati jelentőségű vár állott, aminek a régészeti feltárása elkezdődött.

A következő helyszín az egykori Zsinagóga, ma Kulturális Konferencia Központ volt, amit Farkas Pál építész tervezett a nagy igényességgel. S ha már ott voltak a Zsinagógánál, akkor megtekintették az épülő Paulay Ede színház befejező munkálatait.

A sétáló utcán végig baktava megálltak Kiss Albert, kuruc ezeres kapitány bronzszobránál, megnézték a Turisztikai Információs Központot, a Városházát, a főtéren sorokozó régi görög kereskedő házakat. A programból nem maradhatott ki a Városi Múzeum és híres Rákóczi Pince sem. S azért, hogy ne csak nagy borászatokat lássanak a távoli építészek, a Dózsa György úton befordultak a Hímesudvar pincészetbe, hogy megkóstolják a „hegy levét”.
A kellemes séta után a vendégek betértek a Tokaj főterén álló Gróf Degenfeld palotába egy kellemes magyaros vacsorára.

Az építészeket az étteremben Májer János polgármester köszöntötte, s egy rövid városismertető beszélgetést követően a „tizenkét kőműves” egy – egy palackkal kaptak ajándékba, a Polgármesterek Borából.

A vendégek elragadtatásukat fejezték ki Tokajjal kapcsolatban. Számukra, mint mondták, élmény volt egy ilyen veretes történelmű, tiszta várost megismerni. Azzal búcsúztak a polgármestertől, nem csodálkoznak azon, hogy a The New York Tímes, Tokajt ajánlotta az Európába érkező amerikai turistáknak, hogy mindenképpen keressék fel.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!