Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.23. 14:29

Újra nyit a Szőnyi-terem Miskolcon

<p>Miskolc - A miskolci művészek képeiből rendezett kiállítással nyitják újra meg a megyeszékhely belvárosában a Képcsarnok Szőnyi István termét.</p>

Milyen reményekkel nyitnak újra a belvárosban, amelynek - kereskedelmi értelemben vett - elnéptelenedése miatt számos intézkedést hozott az önkormányzat is? A Képcsarnok illetékeseitől ezt a választ kaptuk: tapasztalatuk szerint valódi művészi értéket jelentő műalkotások a bevásárló központok kínálatában nem találhatóak, csak műtárgyra emlékeztető lakberendezési eszközök vagy ajándéktárgyak. Az a vásárló, aki ragaszkodik bizonyos művészi színvonalhoz, nem plazákban, hanem galéria szerű üzletekben keresi azt.

Úgy látják: a Képcsarnok, főként a vidéki nagyobb városokban, még mindig márkanév; az igényes, művészi ajándéktárgyak körében, a műalkotásokat is ideértve. Bár egykor a "képcsarnokos" jelzőnek bizonyos körökben volt lesajnáló hangzása, ma látható, hogy a régi képcsarnoki műtárgyak a műkereskedelemben, aukciókon is, jól megállják a helyüket - állítják a lapunknak nyilatkozók. Szándékuk szerint itt is árusítanak majd ilyenekt, bizományban, és aukciókal is készülnek, Miskolcon.

A "klasszikus" magyar műalkotások (1900-1960) ma már szinte csak aukciókon forognak; vagy néhány tekintélyesebb galéria forgalmazza ezeket. De már azok is (a klasszikusok leülepedése miatt) a kortárs művészek árusítását is szorgalmazzák. Kortársakkal a Szőnyi-teremben is készülnek Előljáróban annyit árultak el: tekintettel lesznek a miskolci hagyományokra, igényes sokszorosított grafikák árusítására gondoltak.

A kiállításról
A Miskolci művészek című kiállítást április 25-én, pénteken délután 5 órakor nyitja meg a Képcsarnok Szőnyi István termében, a Széchenyi úton Fedor Vilmos alpolgármester és Zemlényi Attila költő.
A kiállító művészek: Máger Ágnes, Borgó, Horváth Kinga, Kavecsánszky Gyula, Varsányi Emília, Horváth Gábor, Urbán Tibor, Lenkey-Tóth Péter, feLugossy László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!