Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.10. 13:15

Gyógyításra vár a kazincbarcikai kórház

<p>Kazincbarcika - Kétmilliárd forintos haszon vagy új adók kivetése a tét Barcikán!Egy népszavazáson az is véleményt nyilvánít, aki nem megy el szavazni. Aki elmegy és igennel szavaz, az azt mondja:jöjjön egy befektető és működtesse ő a kórházat.</p>

Aki nemmel szavaz, az azt mondja, hogy működtesse a város tovább és finanszírozza tovább a lehetetlen gazdálkodást. Aki nem megy el szavazni, az azt mondja: döntsenek erről az önkormányzati képviselők, hiszen ezért kapják a fizetésüket - jelentette ki Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, akit a május 18-ai helyi népszavazással kapcsolatban kérdeztünk.

- Hat ellenzéki képviselő indítványára március 7-én úgy döntött Kazincbarcika képviselő-testülete, hogy május 18-án a barcikaiak helyi népszavazáson mondhatnak véleményt arról: akarják-e a kórház működtetési és vagyonkezelési jogát más cégnek átadni. Hogy jutott el a város a népszavazásig? - érdeklődtünk Szitka Pétertől.

- Az, hogy a Kazincbarcikai Kórház gyógyításra szorul, szakmai és gazdasági megújításra, abban valamennyien egyetértünk. Jelenleg a lejárt határidejű tartozások és a fejlesztésre felvett hitelek összege eléri a 450 millió forintot, ami ellehetetleníti a város gazdálkodását. A 2007. évi költségvetés tervezésénél láthatóvá vált, hogy saját forrásból a város nem képes tovább hozzájárulni kórházának működéséhez, és az OEP-finanszírozás ehhez nyilvánvalóan nem elegendő.

Felmerült annak lehetősége, hogy együttműködést alakítsunk ki Ózd kórházával, de a sorozatos egyeztetések eredménytelenek voltak. Ekkor döntött a képviselő-testület a harmadik út, a hosszú távú üzemeltetésbe adás nyilvános pályázata mellett. A második pályázati eljárásba három pályázat érkezett, akik úgy nyilatkoztak: a május 18-án megtartandó helyi népszavazás utáni időpontig a pályázati ajánlatukat fenntartják.Sajnos azonban néhányan politikai célokra kívánják felhasználni a barcikai kórház ügyét. A tüntetések, a tiltakozó akciók eddig csak arra voltak jók, hogy országosan is egy negatív képet mutassanak Kazincbarcikáról, és közben pedig nem a lényegről beszélünk. Pedig a lényeg az, hogy a Kazincbarcikai Kórház súlyos beteg és az önkormányzat a megmentéséért küzd.

- Mi történik akkor, ha a nemek kerülnek túlsúlyba a népszavazáson?
- Ez azt jelenti számunkra, hogy az önkormányzatnak magának kell megoldania a kórház nehézségeit. A kórház fenntartásához szükséges, hiányzó pénzügyi forrásokat valamilyen jogcímen biztosítani kell, ami növelheti a lakosság terheit, például felvetődhet az ingatlanadó bevezetése. Veszélybe kerülhet a nem kötelező feladatok ellátása is (uszoda, strand, jégpálya, civil szervezetek és sport), ami Kazincbarcika számára visszalépés lenne.

- Mit hoz Kazincbarcikának, ha az igenekre voksol a többség?
- Aki az igenre voksol, az arra kötelezi az önkormányzatot, hogy üzemeltetőn keresztül működtesse a kórházat. Az üzemeltető átvállalja a kórházra az önkormányzat által felvett hitelt, az önkormányzat pedig szerződésben kötelezi a nyertes pályázót arra, hogy a kórházat fejlessze, beruházásokat valósítson meg, közel 2 milliárd Ft értékben, vagyis áttételesen két milliárd forintot hoz ennek a városnak. Az igenek győzelme egy ideig garantálja, hogy a dolgozói létszám változatlan maradjon.

- Mi történik akkor, ha eredménytelen lesz a népszavazás?
- Aki nem megy el szavazni, az azt mondja: döntsenek a kórház ügyéről az önkormányzati képviselők, döntsön erről a testület, hiszen ez a dolga, hiszen azért kapják a fizetésüket. Ha a népszavazás eredménytelen, akkor az önkormányzat képviselő-testületének feladata, hogy szabad belátása szerint a gazdasági és a társadalmi igényeknek megfelelően döntsön. Minden más válasz megbéklyózza a képviselő-testületet. Ezért rossz a kérdés, ezért helytelen eszköz a népszavazás.
B. Gy.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!