Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.08. 16:05

Borsodi kórházak: vizitdíj nélkül: hasonló forgalom

<p>Miskolc, Ózd - A vizitdíj április elsejei megszűnése óta az orvosok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sehol nem tapasztaltak jelentősebb forgalom-növekedést.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-alapvetoen-nincs-tobb-beteg-vizitd%C3%ADj-napid%C3%ADj-miskolc_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Négy nap alatt jelentős növekedést a járóbeteg-ellátásban nem tapasztaltunk – mondta lapunknak Zsipi Róbert, a Miskolci Egészségügyi Központ igazgatója az elmúlt hét adatait ismerve. Sőt – tette hozzá –a hónap eleji betegszám egyenesen a márciusi alatt van.

A tavalyival megegyező

A megyei kórházban sem tapasztaltak növekedést – ezt dr. Csiba Gábor főigazgató- főorvos mondta, majd hozzátette: az előző év ugyanezen időszakának adataival megegyező számú betegforgalmuk volt. Elmondta azt is, számítanak arra, hogy hamarosan megnő a betegek száma. Ez természetesen nem jó, de a kórháznak gazdasági szempontból hasznos, ha többen jönnek orvoshoz, a kieső bevételt ugyanis valahogy pótolni kell.

Kiváncsiak voltunk dr. Palla Sándor háziorvos véleményére is. A Miskolci Háziorvosi Egyesülés elnöke kijelentette: saját rendelőjébe egy átlagos napon ugyanannyi beteg jelentkezett a vizitdíj eltörlése után, mint akkor, amikor még le kellett szurkolni a 300 forintot. Kollégái arról tájékoztatták, hogy csupán az Avason érzékeltek némi forgalom-növekedést. Ennek oka valószínűleg az ott élő lakosság életkori adataiban keresendő...

Még korai...

Felhívtuk dr. Eszenyi Gézát, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház főigazgató-főorvosát, aki közölte: még korainak tartja a vizitdíj és a napidíj eltörlése hatásainak vizsgálatát. Tekintettel arra, hogy a betegforgalom soha nem volt egyenletes és azt nem csak a fizetendő díjak befolyásolták. Az intézményben összevették a március első hetének járó- és fekvőbeteg forgfalmát a vizitdíj eltörlése utáni első hét forgalmával. Járóbeteg forgalmunk két százalékkal volt magasabb, fekvőbeteg forgalmunk pedig a kórházban töltött éjszakákkal számolva 10,4 százalékos emelkedést mutat. Messzemenő következtetéseket ezért csak később tehetünk – tette hozzá a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!