Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.19. 11:07

Rendezvénycsarnokot Miskolcnak!

<p>Miskolc - "A tér csak viszi a pénzt, rendezvénycsarnokra lenne szüksége Miskolcnak.”</p>

A miskolci Szent István tér főtérré alakításáról az elmúlt napokban több cikkünk is megjelent. Ennek kapcsán fogalmazta meg levelét Kanyog Miklós, Agora levelezőfórumunk tagja, aki szerint nem térre, sokkal inkább egy rendezvénycsarnokra lenne szüksége Miskolcnak:"Az elmúlt napokban, városunkban sok embert megmozgató rendezvények voltak. Aki részt vett ezeken, akkor az, tapasztalhatta, mennyire nem rendelkezünk egy olyan létesítménnyel, ahol kultúrált körülmények között lehetne egy nagytömeget, vonzó koncertet megrendezni.

A probléma vonatkozik a motoros- autós találkozókra, kiállításokra és vásárokra is. Jelenleg Miskolc nem rendelkezik egy olyan multifunkcionális csarnokkal, ahol mindezen igényeket kilehetne elégíteni. A sport- jégcsarnok vagy ITC épületei és azok előtti terek nem megfelelőek a vásárok, kiállítások számára és a parkolás is komoly gondokat okoz. Ezért elkerülhetetlen egy olyan csarnok építése, ami több funkciót is el tudna, látni és szállodával, hatalmas parkolóval is rendelkezik."

Ki a telepre

"Helye is volna, még hozzá a lepusztult MÁV- telep területén – folytatja levelét – ami kiválóan megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel és jelentős előnyt élvez a vasút közelsége is, amit ki lehetne használni. Lehetőség adódik e terület összekapcsolása az Augusztus 20 strandfürdővel is, és ez által, egy komoly komplexumot, lehetne létrehozni. Úgy érzem, érdemes lenne ezzel a gondolattal is, eljátszani, mert egy tér csak viszi a pénzt, olyas valamit kellene végre építeni, amire igény van, és ami tényleges hasznot hoz a város számára.”

Régen volt, hol volt?

Igény lenne rendezvényteremre Miskolcon, de jelenleg nincs olyan hely, amely megfelelne ennek a funkciónak – mondta lapunknak dr. Dobrossy István, a megyei levéltár igazgatója. A Miskolci Egyetemen van ilyen hely, de az nem kötődik a belvároshoz – folytatta.

Felidézte azt, hogy valamikor – a múlt század elején, egészen a század közepéig – négy ilyen is volt a belvárosban – Zenepalota, Avas szálló, Aranycsillag, Három Rózsa – mára egy sem maradt. Az igazgató szerint a most épülő Avas szálló feladata lenne, hogy ezt a hiányt pótolja. Hozzátette: a régi Avas szálló azon része, ahol most a mozi van, volt egykor a városi bálterem, itt akár 300 ember is elfért.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a MÁV-telepen épüljön meg egy multifunkcionális csarnok? A válasz: ez olyan ötlet, amiről érdemes lenne beszélni. Bár ő másképp képzeli el a MÁV-telep sorsát: "Ez a terület valóban kihasználatlan, de az én véleményem, hogy itt kellene kialakítani a buszpályaudvart, tehermentesítve ezzel a Búza teret."

A közösségi terekre, termekre visszatérve az igazgató elmondta: 1949 után megszűntek a közösségi terek Miskolcon. Egyedül a Fehér terem maradt, amely túlélte a rendszerváltást, de az épület rossz álaga miatt később ez is megszűnt – mondta. Az igazgató elmondta: közösségi térként működhetne a Zenepalota díszterme is, ahol a rendszerváltás utáni első városnapot – 1993-ban – tartotta Miskolc. Itt még irodalmi fórumok is voltak, majd később ezek is megszűntek – tette hozzá.

Csarnokba való rendezvények
- kiállítások (esküvői, autó, utazási)
- Operafesztivál külső rendezvényei
- miskolci szilveszter
- városnapi műsorok

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!