Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.31. 10:11

Miskolci számozott utcák: "Patkányokkal kelnek, fekszenek"

<p>Miskolc - Kidobott mosógépek, tepsik, illegálisan lerakott szemét, patkányok. Ez a látvány fogadja azokat, akik ki (mernek) sétálni Miskolcon a számozott utcák menti Szinva partra.&#160;&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-patkanyok-miskolc-szamos-hazak-diosgyor_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Már az egyik kereskedelmi televízió is beszámolt arról, hogy milyen állapotok uralkodnak Diósgyőr ezen részén. Az egyik ott élő, illetve dolgozó hívta fel figyelmüket (és lapunkét is) arra, hogy az udvarokon patkányok szaladgálnak, és a lakók odaöntik a szemetet, ahova éppen tudják.
Vincze István, akinek műhelye van a számozott utcák egyikében lapunknak is elmondta panaszát. „Különösen az 5-ös, 6-os, 7-es utcák kritikusak – mondta – a Szinva part pedig illegális szemétlerakó. Az arra járó láthat mosógépet, tepsit, mindenféle szemetet.”

Csaknem három évtizede van műhelye ezen a részen, de 1,5 évvel ezelőtt kezdődtek a problémák, akkor 1,3 millió forint értékben loptak el rezet a telephelyéről. Az elmúlt öt évben egyre inkább elszemetesedett a terület – teszi hozzá. „Az itt lakók tavaly ingyen kaptak kukát az önkormányzattól, de ezeket eladták, abban az időben 30-an kérdezték tőlem, hogy vásárolok-e kukát, mert van nekik eladó” – mondja.

Fertőzés

A lakók most oda öntik a szemetet ahova tudják – meséli. – A legnagyobb probléma az, hogy a patkányok ellepték a területet. Minden reggel 3-4 döglött rágcsálót talál a műhelye udvarán, ezeket a macskák, kutyák ölik meg, de előfordult, hogy már ezek az állatok is fertőzést kaptak a patkánytól – mondja.

Vincze István elmondta: többször jelentette ezt a helyzetet Riba Istvánnénak, a terület önkormányzati képviselőjének, de ott azt a választ kapta, hogy a város már nem áldoz erre a területre, mert ledózerolják a házakat. „Már lassan két évtizede ezt mondják – panaszkodik Vincze István –, de az állapotok változatlanok.” Hozzáteszi: ha le is dózerolnák a területet, három méter mélyen kellene, mert olyan szemét, fertő az egész. Az itt lakók a patkányokkal kelnek, fekszenek, őket nem zavarja – mondja Vincze István.

Leszámolnak a számozott utcákkal?

– Tavaly 9 millió forintot költött a város csak arra, hogy erről a területről elszállítsuk a szemetet – mondta lapunknak Riba Istvánné, a terület önkormányzati képviselője. – Nem csak az itt élők szemetelnek a környéken, hanem a város más részeiről is ide hordják illegálisan a szemetet. Találtunk már itt olyan csekkeket, amelyeket tapolcai címre címeztek – teszi hozzá. Persze az itt élők életvitele, viselkedése is kifogásolható, hiába járőröznek polgárőrök, közterület-felügyelők, nincs látszatja – teszi hozzá.

Azzal azonban ő is egyetértett, hogy a környékkel kezdeni kell valamit, és ez terve is a városnak, 2013-ig biztos, hogy rendbe hozzák ezt a részt – tudtuk meg. Az integrált városfejlesztési stratégiában szerepel a terület hasznosítása – fogalmazott.
Valóban ledózerolják a számozott utcákat? Amíg nincs kidolgozva, hogy hova költöztethetőek az itt élő emberek – mintegy 150 család –, addig biztos, hogy nem – válaszolta.

Új harcmodor

Új harcmodorral próbálunk fellépni azokkal szemben, akik saját ingatlanjukat nem tartják tisztán – mondta lapunknak az eset kapcsán dr. Madarász Gyula kistérségi tisztifőorvos.

A számozott utcákon élők megkapják majd a határozatot, amelyben felszólítjuk őket, hogy saját udvarukat takarítsák ki – folytatta. Reméljük lesz ennek eredménye, és a többi hatóság is csatlakozik majd hozzánk – fogalmazott.
Amennyiben valaki a felszólításra sem takarít, az végrehajtási díjat fizet (ez akár fél millió forint is lehet), ez többe kerül, mintha elszállítatná a szemetet – tudtuk meg tisztifőorvostól.
Harcolunk egymással, ha már tízből két telken rendent tudunk tenni, az is eredmény, de reméljük ennél többen sikerül majd – mondta.

Kapcsolódó cikkek:

A fórumról

Tisztelt Látogatóink!

Számunkra nincs tabutéma, a fenti témához is engedtük a hozzászólásokat. Azonban látogatóink egy része messze túllépte a Magyar Köztársaság törvényei szabta korlátokat, ezért megszüntettük a lehetőséget.

Amennyiben úgy gondolja, van mondanivalója, ne fojtsa magába, írja meg szerkesztőségünknek az [email protected] e-mail címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!