Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.31. 18:12

Csatornarobbanás Miskolcon: közveszélyokozás miatt nyomoznak

<p>Miskolc - Gondatlanságból elkövetett közveszélyokozással gyanúsítják a miskolci csatornarobbanást előidéző apát és fiát. Ha bűnösnek mondják ki a két férfit, akár három évi börtönnel is sújthatják őket...</p>

Nem tárolhatta volna a robbanásveszélyes anyagot lakásán az a férfi, aki engedéllyel végzett rovarirtást, de a fel nem használt alumínium foszfid anyagtól a szennyvízcsatorna segítségével akart megszabadulni - erről Kohánka István ezredes, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezető helyettese beszélt lapunknak.

Mint megtudtuk, a telephely engedélyezés az önkormányzat szakigazgatási szervének hatáskörébe tartozik. A papír kiadásához a szakhatóság véleményét, egyebek mellett a katasztrófavédelemét kéri be az eljáró hivatal. A katasztrófavédelem információja szerint a tevékenységhez szükséges engedéllyel rendelkezik a most bajt előidéző férfi. A veszélyes anyagot azonban nem tarthatta volna lakásán. Az ügyben a rendőrség indított vizsgálatot.

Először tették

Nagy Sándor őrnagy, a Miskolci Rendőrkapitányság sajtó munkatársa elmondta, hogy a rovarirtás végzéséhez szükséges engedéllyel rendelkező férfit és apját is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. A vizsgálat gondatlanságból elkövetett közveszély okozás miatt folyik. A férfi pár arról tett vallomást, hogy korábban nem csináltak ilyet. Nem dobták a szennyvízcsatornába a maradék szert. Azt is megtudtuk, hogy a közveszély okozás elkövetőjét három évig terjedő börtönnel fenyegeti a törvény.

A katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy a maradék vegyi anyagot arra jogosult cégek semmisíthetik meg. A megsemmisítésért azonban fizetni kell. A tetthelyen lefoglalt hasonló vegyszermaradványt egyébként a katasztrófavédelem Sajóbábonyba vitte le. A megsemmisítésért pedig fizetni kell.

A rovarirtási engedéllyel rendelkező férfinek tudnia kellett, hogy ez vegyszer fokozottan veszélyes, mérgező, és víz hatására önrobbanással végződő folyamat indul be. Ez egyébként a vegyszer csomagolásán lévő feliraton olvasható is. A katasztrófavédelem azt vizsgáltatja majd meg, hogy ki és miként végezte a veszélyes anyag szállítását, hogyan került a vegyszer portára.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!