BOON - Jegyzet

2008.06.20. 06:22

A napközin túl

<p>A szülői egyesületnek abban igaza van, hogy sokkal jobb a gyerekeknek, ha az iskolában vigyáznak rájuk nyáron is, mintha céltalanul kódorognak az utcán, és mindenféle bajba keverednek. - Hegyi Erika jegyzete</p>

A szülői egyesületnek abban igaza van, hogy sokkal jobb a gyerekeknek, ha az iskolában vigyáznak rájuk nyáron is, mintha céltalanul kódorognak az utcán, és mindenféle bajba keverednek. Viszont, ha én gyerek lennék, az utolsó nyári terveim között szerepelne egy–két hetes napközi. Van olyan város, ahol a nyári napközi nem hasonlít iskolai felügyeletre - ilyen Miskolcon a perecesi is -, így a gyerekeknek nincs olyan érzésük, mintha a vakáció alatt is iskolába kellene járniuk.

De mi legyen a nagyobbakkal? A 12-14 évesek már dedósnak tartják a napközit. A nyaralás, táborozás egy-két hét, ha van nagymama, ő is elvállal egy-két hetet, de a nyári szünetből még így is marad jócskán, amikor a gyerekek rossz társaságba keveredhetnek, és az életnek azon oldalát ismerhetik meg, amivel jobb lenne, ha soha nem találkoznának.

Bárkit kérdeztem a megoldásról, nem repkedtek az ötletek. Mindenki a megérdemelt nyári szabadságra és pénzhiányra hivatkozott. Láttam pedig jó példát is, évi 10 millióból. Az avasi Máltai játszótéren szakemberek vigyáznak és foglalkoznak az odatévedt gyerekekkel. A program kiválóan működik már 7 éve. Már csak az kérdés, hány 10 milliónk van gyermekeink biztonságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!